Home / Jurnal apropologic / O singură poruncă: Să nu mai furați!

O singură poruncă: Să nu mai furați!

Zoom

Măcar nu fură, da?

Asta ni se spune despre oricine e nou cumva în politică sau ar vrea să intre în politică.

Nefericirea publică, înapoierea României, viitorul care se apropie de noi cu un aer de boschetar, toate s-au concentrat în acest păcat: “furtul din bani publici” sau, mai general, “hoția”. Mă rog, are variante amuzante în interpretările unor pășuniști cartieni: borfași sau gașcă de tâlhari.

Cumva justificat prin greii ani de corupție din trecut.

Mi-i imaginez pe acești cetățeni români în vremea poruncilor lui Moise.

Vine Moise și le zice: “Pe lângă porunca Să nu furi, ar mai fi așa: Să nu ucizi, Să nu uiți de ziua de odihnă, Să nu preacurvești, Să nu poftești casa aproapelui tău, Să nu…

Ce? Nimic, nimic altceva nu contează, doar “Să nu furi” e important și-atât. Aa, dup-aia le vom rezolva și pe celelalte, dar acum foarte-foarte important e Să nu furi!

Orice altă aducere în discuție a unui alt păcat te-ar fi făcut să primești din fața cetățeanului nostru revoltat ștampila pesedismului.

Nici nu știi exact cum mai funcționează acest “Să nu se mai fure”.

E vorba de o intransigență maximă: “Chiar și un leu furat din banul public trebuie să însemne pușcărie”. E o legătură strânsă între cei care se consideră buni contribuabili, muncitori la privat, și care vor ca banii publici, care sunt banii LOR, taxe din taxele lor, impozit din impozitele lor, să nu fie atinși de nici un contract dubios. De-aici și intransigența legată de abuzul în serviciu.

Cert este că “Să nu furi”, unică poruncă a acestor ani, unică exigență, fondatoare pentru toate celelalte, a avut deja succes: Justiția funcționează, miniștri și prim-miniștri au fost condamnați, steagul roșu din rapoartele MCV fâlfâie din ce în ce mai rar. Iată, anul acesta, unul dintre marile reproșuri a fost în legătură cu lipsa de transparență și de procedură în numirea Laurei Codruța Kövesi procuror-șef la DNA, anul trecut, de către Raluca Prună. De ce se insistă pe singularitatea, pe unicitatea lui “Să nu se fure!”? De ce să fie o poruncă atât de fierbinte, de ce să ardă totul în jurul ei, de ce să nu se ceară în același timp, cu aceeași intensitate, drepturi, politici publice sau salarii?

Povestea poruncii unice poate să producă enorme suferințe poporului ales să se încreadă în ea: va produce numai ea dezvoltare, va produce numai ea o viață mai bună? Mai ales că nimeni, dar nimeni nu știe cum arată viața de după corupție.

(1182 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

  1. Nea Mihai,bre,mai sunt destule porunci:sa nu se Mai uite la noi de la inaltimea tribunei parlamentare ca la niste gandaci,sa nu se mai ascunda in spatele „declaratiilor politice „pentru toate tampeniile pe care le produc,sa nu se Mai ascunda in spatele imunitatii pentru toate marsaviile,sa nu se mai planga de salarii (cand s-au ales au stiut cat or sa castige).Mai sunt destule…

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.