Home / Raport despre starea ficţiunii / O zi banală din viața lui Radu Duda

O zi banală din viața lui Radu Duda

Zoom

6,45 – Se trezește agitat și plin de transpirație. Pătura se prelinge din pat ca o baltă de urină. Radu Duda horcăie speriat și încă se mai gândește la coșmarul pe care l-a avut. Se făcea că nu era singurul actor din Casa Regală. Erau actori și Margareta, și regele Mihai. Toți studiaseră actoria și jucau impecabil, doar că pe Duda îl nemulțumea că n-a prins și el un rol de os domnesc. Una e să-l joci pe ditamai regele și alta pe ginerele din popor.

7,30 – Se interesează care mai e treaba prin țară. Se întreabă dacă statul paralel despre care vorbește Dragnea să fie monarhie. Ar fi perfect pentru el. Duda e convins că un stat paralel nu-i chiar așa de pretențios cu regii și te acceptă pe tron chiar dacă nu știi rolul la perfecție.

10,30 – Rupe contractul cu furnizorul de perne al Casei Regale. Nu-s bune de nimic, intră aerul prin ele.

12,15 – Aude o vorbă care-l deranjează: ”regele Hagi”. Cum adică ”regele”? Ce, fotbalul e monarhie, ca să aibă rege? Fotbalul e republică semiprezidențială, idioților! îi vine să strige, agitând în mână un volum de Ovidiu Ioanițoaia.

13,50 – Ia prânzul. Construiește din pilaf un castel cu ziduri albe, pe care-l asediază cu furculița ca să ia prada dinăuntru: un copan de pui. La final, se încoronează rege și păstrează osul copanului ca sceptru decorat cu zgârci.

16,30 – Aude bătăi în ușă. Iar a venit Nicolae. Radu Duda, care se spăla pe cap, iese în halat și cu părul plin de clăbuci, ca să-i explice calm tânărului principe unde greșește: nu e corect ca unii să muncească pe brânci o viață întreagă, iar un mucos să le ia tronul doar pentru că s-a născut în familia care trebuie. Aici e monarhie, treabă serioasă, nu nepotism de instituție bugetară din România anului 2017.

20,00 – După știrile de seară e prea obosit ca să mai facă ceva. Merge la culcare. Lumea a luat-o razna. Războaie, molime, republici. De unde acest flagel al politicienilor aleși? Chiar li se pare oamenilor că se pricep la alegeri? Nu era mai bine pe vremea monarhilor ereditari? Duda se gândește dacă nu cumva trebuia să se nască mai devreme. Oricum, sigur ar fi vrut să se nască în altă familie. Una regală. Grea misiune pentru un copil mic. De unde să fi știut el, la vârsta aia, care familie e regală și care nu? Dacă l-ai pune să se nască acum, ar ști să se orienteze, dar ca sugar a mers foarte mult pe noroc.

(1492 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.