Home / Șut şi ţară / Olé, olé, olé, În fotbal, mistere tot mai e!

Olé, olé, olé, În fotbal, mistere tot mai e!

Zoom

Uite, d-asta continuăm să iubim fotbalul. Își păstrează misterul. Sînt meciuri, ca finala asta de Champions League, cînd Juventus (cu care țineam) nu mai mișcă în repriza secundă – fără vînă, moi, anesteziați. Iar ăia de la Real – fi-le-ar al 12-lea trofeu fericit – au controlat tot jocul. Asta chiar e o chestie ce ține de domeniul tainei, de inexplicabilul fotbalistic. Întrebați-i pe bravii oameni din echipa torineză, pe hîrșiții Barzagli-Bonucci-Chiellini, pe naș Buffon, il vecchio: ce s-a întîmplat, de fapt, în actul doi al dramei? Nici măcar ei, cu toată experiența lor, n-ar fi capabili să răspundă ce. Pur și simplu, a fost o repriză tîmpită într-o seară tîmpită la Cardiff: Juventus-Real, 1-4, victorie madrilenă fără drept de apel. Ce s-a întîmplat la vestiare, între reprize, va rămîne veșnic o enigmă. Și tocmai d-aia iubim fotbalul, cum ziserăm. Își păstrează misterul.

Da’ să nu ziceți cumva că Zidane ar fi un mega-antrenor sau că, și mai nasol, ar fi fost un aranjament – că companii publicitare, că case de pariuri, că chilu’ babii. Nu, tăticule! Așa s-a nimerit într-o seară, cu îmbuibații din Champions League. Există momente, misterioase, cînd apariția de goleador a lui Ronaldo, cocalarul, depășește rafinamentul lui Messi, preferatul nostru. Căci d-aia iubim noi fotbalul, de cîte ori să vă mai zicem? Cînd e pe bune, mereu oferă niște rezultate neașteptate.

Ce-ați vrea? Să fie el, fotbalul, un fenomen atît de predictibil? Păi, atunci ar însemna să cîștige mereu Chiajna la Voluntari, cînd trebuie să se salveze Chiajna de la retrogradare. În zonele înalte, în stratosfera Champions League, inexplicabilul poate fi suportat. La noi, conform legii pămînturilor, este mai greu de acceptat. În mod rațional, nu te omori unu’ pe altu’, pe terenuri, între două echipe din Județul Fotbalistic Ilfov. Decît să murim pe gazon, păi mai bine cooperăm, trăim și facem o Cooperativă ca în Europa, nu ca aia de pe vremea comuniștilor, că a promovat, strălucit, și Juventus Colentina.

Pe scurt, sîntem deștepți, dom’le. Nu ca fraierii de la Juventus Torino, care nici nu înțeleg ce s-a întîmplat cu ei în repriza secundă. Cu stilul nostru atît de bine calculat, abordăm încrezători partida decisivă cu polonezii. Hai România!

 

(316 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.