Home / Actual / Apa e 70% oameni

Apa e 70% oameni

Zoom

Ce să faci într-o marți dimineață în care n-ai nimic de făcut în București? Eu, unul, m-am aventurat la hotelul Radisson Blu, unde se ținea conferința „Provocările infrastructurii de apă și canalizare în spațiul dunărean“, patronată de Academia de Științe Tehnice din România și Consiliul Orașelor și Regiunilor Dunării. Încă din momentul în care am pășit în sala „Atlas“ am fost cuprins de beatitudine, căci, cum mă aștept de la orice conferință hidrologică, am fost întâmpinat cu tangoul lui Itzhak Perlman din Scent of a Woman, asigurat de o mică echipă de operatori pe instrumente cu coarde.

După finalizarea momentului simfonic au luat cuvântul cei cinci vorbitori principali (nu deodată).

Dintre aceștia, dl Mihai Mihăiță, președintele Academiei de Științe Tehnice și al AGIR, ne-a povestit, cu amar în glas, că înainte de 2000 capitala părea condamnată din punct de vedere al rețelei de apă. Cu ocazia asta, am aflat și eu că, la trecerea dintre milenii, randamentul țevilor stagna pe la un jenant 48%, pe când astăzi, datorită eforturilor susținute ale Apa Nova și ale municipalității, procentul sare de 76%! Mai puține pierderi, mai multă presiune pentru nefericiții de la ultimul etaj.

Prezentarea duduia de grafice, statistici, cercetări geologice, chart-uri și powerpoint-uri.

Eu nu înțelegeam mare lucru, dar se vedea că amfitrionii veniseră pregătiți de acasă. Ni s-a adus la cunoștință că prețul mediu pe care bucureșteanul îl plătea mai demult pentru apă și canal era de 7,1% din coșul zilnic, pe când, astăzi, cifra e în jur de patru-cinci ori mai mică. Altă treabă pe care s-a insistat a fost programul „A doua țeavă“, care ține din 2016 încoace și e un fel de „Rabla“, dar cu țevi de bloc în loc de Trabanturi și cu asociații de locatari în loc de șoferi. Asociațiile de locatari plătesc 5% din valoarea totală și restul de 95% este sponsorizat de Apa Nova – compania de Ape Bucureşti ca efort de răspundere socială, ţevile de după branşament nu intră în responsabilitatea lor. Principala condiție de aplicabilitate e ca țevile din blocul respectiv să nu mai fi fost reparate niciodată – ceea ce, din fericire, face eligibilă o parte îndestulătoare din cartierele bucureștene. În direcția asta, conducerea companiei năzuiește la o mai mare participare a autorităților în schemă, ca să avem mai puțină absorbție de igrasie pe conducte și mai multă absorbție de fonduri europene.

Directorul General al Apa Nova București,

Mădălin Mihailovici, a explicat ce s-a făcut pentru această îmbunătățire a infrastructurii. Pe lângă sume investite, tehnologii non-invazive, masterplanuri și energie verde produsă la stația de epurare Glina, am înțeles că există un plan care funcționează și de care oamenii se țin.

Pe lângă conaționali se găseau și câteva nume cu rezonanță străină. Dl Wolfgang Zerobin,

de la Vienna Waterworks, se arăta încântat de participarea la congres. Între două guri de apă de la robinet (cu care eram serviți, de altfel, toți cei din sală), ne-a mărturisit că, la fel ca în București, și în Viena se găsesc probleme la instalațiile de apă. Cică problema asta nu dispare complet nicăieri în Europa, însă micul Paris se descurcă mai bine la nivel de infrastructură față de celelalte Parisuri. Faptele au fost confirmate jovial de Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România, care a observat că de la o vreme mai toți chelnerii din rețeaua hotelieră pun apă de robinet în cocktailuri.

Cum orice conferință atinge cote critice pe la mijloc și sublimează degajat spre final,

pe domnul Ile l-a secondat cu o confesiune doamna Florinela Georgescu, directoare executivă a ANM, care și-a exprimat mulțumirea vizavi de parteneriatul prezent și viitor cu Apa Nova. Răspunsul dlui Mihailovici a venit pe aceeași notă înaltă: „Sper că nu o să îmi ia Dumnezeu mințile, să renunț la colaborare!“. Din tonul onest al vorbitorilor părea foarte improbabil ca cei doi să se mintă ca la meteo.

După conferință, s-a servit un prânz complet – antreu, două feluri și desert –, acompaniat, cum altfel, de apă fresh de la robinet. Am înfulecat de parcă se spărsese țeava cu mâncare.

Material realizat cu sprijinul APA NOVA – Compania de Ape Bucuresti

(5987 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.