Home / Scurte / Partidul cu de toate

Partidul cu de toate

Zoom

PSD e partidul unic într-un sens în care PCR n-a fost și n-avea cum să fie. E partid unic, doar că într-o democrație. E o chestie care atârnă greu pe umerii liderilor lui, pentru că nu-i ușor să joci, ca partid, toate rolurile de pe o scenă politică unde ar trebui să se găsească pentru fiecare câte ceva. Dacă e dictatură, e ușor, nu-ți trebuie decât un monolit care calcă în picioare orice disidență, orice opoziție. În democrație, însă, partidul tău unic e un fel de briceag elvețian, bun pentru orice și gata să mulțumească orice segment al populației.

PSD este, în primul rând, partidul de la putere. E ușor, asta se pricepe să facă cel mai bine. Ai mai mulți oameni să pui în funcții decât alte partide și, dacă rămân funcții neocupate, nu-i nici o tragedie. Au și oamenii ăștia rude pe care să le numească, iar unii chiar foști parteneri cu care au mai lucrat și cărora le-au rămas datori.

Pentru că-i cel mai mare partid, singurul care nu s-a scindat spectaculos și nici n-a apărut din nimic, ajungând doar ceva mai mult de un nimic, PSD și-a dezvoltat în interior propria opoziție. Atunci când Opoziția din Parlament e confuză ca un copil intoxicat cu alcool, disidenții din PSD își fac datoria democratică și se opun actualei conduceri folosind cuvinte mari: tiran, Ceaușescu etc.

Partidul are cam aceeași vârstă cu democrația românească, așa că a fost la putere sau s-a bătut în preajma ei dintotdeauna. A trecut țara prin momente grele – pe care de multe ori tot el le-a provocat – și a negociat intrarea în NATO și UE. E, cum s-ar spune, un partid mainstream, genul de partid tradițional care încearcă să ocupe zona centrului ca să adune alegători de peste tot.

Ce surprinde acum e că PSD părăsește centrul de bunăvoie și se afundă în mod inutil într-o zonă a alternativelor dubioase, a partidelor antisistem care nu vor globalizare și care construiesc povești conspiraționiste în jurul prezenței unor străini. E cea mai tâmpită strategie a unui partid care a luat la ultimele alegeri 45% din Parlament. E ca și cum ai câștiga din muncă cinstită un miliard de dolari și i-ai juca pe toți la Loto, pe un singur bilet, ca să te îmbogățești peste noapte.

(1492 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Etichete: ,