Home / Scriitori / Pașaportul lui Ioan Flora

Pașaportul lui Ioan Flora

Zoom

Pe vremea lui Ceaușescu, poetul Ioan Flora venea la București din Iugoslavia cînd voia el. Asta ni se părea nouă, celor din țară, un soi de miracol. Pe atunci, pînă căpătai aprobare să te duci în străinătate, chiar și într-o țară socialistă, treceai printr-o lungă halima. Asta dacă primeai aprobarea și mai primeai și pașaportul. Căci degeaba te bucurai dacă aprobarea nu era urmată și de primirea pașaportului.

Cînd Ioan ne povestea că îi venise să dea o raită pînă la București și că pentru asta își băgase pașaportul în buzunar și se suise în tren, ne uitam la el ca la un extraterestru. Iar Iugoslavia socialistă, în care fiecare cetățean își putea lua pașaport în cîteva zile, ni se părea și ea din altă lume.

Flora era redactor la singurul ziar de limbă română din țara vecină. Înainte fusese profesor de liceu. Ziarul la care lucra se numea Libertatea. Într-o seară, l-am întrebat pe poet de unde se trăgea numele ziarului. Era rezultatul unei constatări a românilor din Iugoslavia sau simptomul unei aspirații?

Eram în casa unui prieten, la un pahar din vinul lui Mircea Nedelciu care, evident, era și el de față. Ionică Flora m-a întrebat ce-mi venise. Păi, îi zic, în socialism ni se tot spune că sîntem liberi. Așa că dacă sîntem, adică voi sînteți liberi, de ce să vă mai și proclamați libertatea dacă e o chestie normală? Era Flora un tip optimist, dar nu puteai spune despre el că ar fi fost naiv sau răsucit cu cheia propagandei iugoslave. Libertatea, în socialism, bătrîne, e ca o investiție. Presupune o anumită doză de risc, mai ales cînd e vorba de minorități, în Iugoslavia. Azi ești liber, cît ești, și mîine poate veni un ucaz prin care ești anunțat de la centru că, în numele libertății celorlalți, trebuie să mai lași ceva de la tine. Adică ești tot liber, dar să nu-ți închipui că ești de capul tău.

Flora presimțea încă de atunci că, după moartea lui Tito, lucrurile aveau să se schimbe, dar nu și-ar fi închipuit că Iugoslavia se va sparge atît de sîngeros după 1990. N-a fost singurul. Bosniacul Kusturica avea să se declare iugoslav și după dispariția Iugoslaviei, chestie cu care și i-a pus în cap și pe naționaliști, și pe federaliști, atunci cînd s-a produs ireparabilul. În 1993, Ioan Flora s-a mutat definitiv în România. Minoritățile deveniseră carne de tun în războaiele civile din Iugoslavia, iar pașaportul care-i îngăduia poetului să vină oricînd în România nu mai era valabil, fiindcă țara emitentă nu mai exista. Cîțiva ani după aceea, Ionică Flora a murit. Cred că de inimă rea.

(1346 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

  1. As vrea sa citesc si eu romanul asta dar nu am.gasit nimic despre el pe net. Imi spuneti va rog cine e autorul?

  2. Am mai scris o data comentariul asta dar a disparut cumva. Intrebam cine a scris romanul despre yugoslavii din occident. Am cautat pe net si nu am gasit. Ma intereseaza mult povestea asta, va rog sa ma ajutati.

  3. De faot titlul e Oameni cu patru degete, de Miodrag Bulatovic

  4. Va multumesc ! Vad ca se gaseste si la anticariatele online. O sa o citesc.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.