Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Patrick Brăila: “Pieptiș e un termen care definește o stare de adversitate”

Zoom Patrick Brăila: “Pieptiș e un termen care definește o stare de adversitate”

Caută susținere pentru realizarea filmului Pieptiș / Abreast. A găsit-o mai degrabă la Huffington Post decît în România.

Reporter: Te cheamă chiar Patrick Brăila? De unde vine numele?

Patrick Brăila: Dacă mă strigi Patrick, răspund. Dacă îmi dai mail pe numele Patrick, dai de mine. Încerc să îți răspund în mai multe cuvinte, dar adevăratul răspuns e monosilabic: da. Numele vine de unde vin toate numele, din paradisul onomasticii. Glumesc. Pe al tatălui l-am luat la naștere, iar pe celălalt l-am ales. Dar, să știi, e ușor licențios să întrebi o persoană trans dacă chiar o cheamă cum zice că o cheamă.

Rep.: De ce Pieptiș?

P.B.: Pieptiș e un termen care definește o stare de adversitate. În același timp implică și o opțiune a personajelor. Dacă s-ar fi chemat Ocoliș ar fi fost probabil un film despre un nehotărît care s-a rătăcit în drum spre Mall. Pieptiș e despre actul de curaj al individului trans pe care îl presupune coming out-ul și un tip de adversitate pe care o întîlnești pe durata tranziției.

Rep.: Care este curajul unui asemenea film? De ce în Huff?

P.B.: Filmele nu au curaj, ci bugete. Oamenii însă, da. Filmul e despre curajul oamenilor din comunitatea LGBT care trebuie să traverseze acest prag dureros al primului cerc al acceptării, cea a familiei. Eu nu vorbesc despre curaj, ci despre onestitate. Cînd vine vorba de filme poate că e același lucru, dar dacă tot cauți un cuvînt-cheie pentru film, acesta e sinceritate. De ce Huff? De ce e cerul albastru? Sînt genul de întrebări care au răspuns, dar, pentru că țin de starea de fapt, nu pot fi decît constatate. Așa a fost să fie. Ioanina Pavel a scris un articol despre film și despre eforturile noastre de a-l produce complet independent și l-a propus mai multor publicații. Huffington a fost interesat. Și iată starea de fapt.

Rep.: Cum arată sinuciderea, bucuria, dilema, în ochii eroilor tăi?

P.B.: Oamenii sînt construiți după aceleași structuri emoționale, indiferent de orientarea sexuală, identitatea de gen sau expresia de gen. Pentru ideea asta milităm cînd combatem discriminarea. De ce mă întrebi tocmai de sinucidere? Crezi că e un subiect mai exploziv, dar eu cred că mai provocator în acest caz e cum arată renașterea personajelor. Nu vreau să vorbesc de emoții punctuale pentru că ar fi doar un exercițiu simplist de imaginație. Ce vreau să explorez e complexul de emoții al personajelor, starea sufletească complexă care îi scoate de sub incidența ficțiunii și îi transformă în oameni adevărați, cu care putem să empatizam doar pentru că le recunoaștem amplitudinea și încolăcirea emoțiilor în combinația și proporția care îi face unici.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. #1

    ”curajul oamenilor din comunitatea LGBT care trebuie să traverseze acest prag dureros al primului cerc al acceptării, cea a familiei.”
    Superb subiect!
    Ptr finantare incercati la Köln in Piata Domului, de Craciun sau Anul Nou!
    Hai succesuri!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint