Home / Români, treceţi furtul! / Pe bani publici, la vita è pubela

Pe bani publici, la vita è pubela

Zoom

E suficient de mult gunoi pentru toată lumea. Așa ar putea suna motto-ul unei întîlniri a afaceriștilor din domeniul colectării deșeurilor, o piață foarte mare cu foarte puțini jucători. Ei bine, din cînd în cînd, printre marii dinozauri ai gunoaielor își mai fac loc și cîte unii mai mici și mai proaspeți. Unii care au învățat repede cum stă treaba cu afacerile astea.

Săptămîna trecută, Primăria Slatina a organizat o licitație publică pentru achiziția unor containere de gunoi, din acelea subterane, care urmează să fie amplasate prin oraș. Pentru treaba asta, municipalitatea a pus la bătaie 3.750.000 de lei plus TVA. La licitație a venit o singură firmă, European Waste Technology SRL din Craiova, și, normal, a cîștigat contractul. Și nu doar pentru că era singura ofertantă, dar și fiindcă prețul s-a pupat mai la fix cu așteptările Primăriei, respectiv 3.745.404 lei plus TVA. Ei bine, firma asta e unul dintre jucătorii relativ noi din piața gunoaielor, fiind înființată abia în 2011. Cu toate astea, în ultimii ani firma a început să se miște destul de bine, ajungînd, de la un număr de doi angajați în 2013, la un record de şase angajați în 2015. Ca să nu mai vorbim de cifra de afaceri, care a sărit de la cîteva sute de mii de lei la vreo 20 de milioane. Pînă să ajungă însă la performanțele astea, firma craioveană a trebuit să se autoeduce puțin în ce înseamnă afacerile cu statul. Spre exemplu, la Timișoara aproape au cîștigat un contract de 7 milioane de euro, însă CJ-ul a decis că Iridex-ul controlat de Felix e mai potrivit. La Bistrița-Năsăud chiar au cîștigat un contract de 27 de milioane de lei, la care au renunțat însă – subit – în favoarea celor de la Iridex. Bașca, cei de la European Waste Techonology chiar se plînseseră atunci – se întîmpla în urmă cu vreo doi ani și jumătate – de presiuni din partea Iridex și de amenințări cum că nu vor mai pupa licitații și contracte publice în România. Ei bine, iată că, după o vreme în care au cîștigat contracte, dar n-au prea încasat, a venit și vremea lor. Un contract mai mic, ce-i drept, dar e bun și ăsta. Mai ales că e cîștigat la o licitație la care au concurat singuri, căci marii dinozauri ai industriei nici nu se apleacă după așa o sumă.

 

(476 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.