Home / Șut şi ţară / Pentru țară și Ponor

Pentru țară și Ponor

Zoom

Cătălina Ponor nu mai vrea să candideze, lung prilej de vorbe și de ipoteze. Marea noastră campioană – olimpică, mondială, europeană ș.a.m.d. – se înscrisese pe listele PSD. S-a răzgîndit. Printr-o declarație decentă, a zis că ar fi candidat, dar nu într-o țară ca a noastră, unde politica este atît de impură. Corect! Răzgîndirea Cătălinei a fost salutată, inclusiv de inegalabilul Mircea Cărtărescu. Au fost numeroase reacții similare în mediul virtual, dar încă rămîne o vorbă din vechime: realitatea e complexă și prezintă diverse aspecte. De ce nu-i cazul să candideze și campionii? N-au și ei dreptul la o opțiune politică? Nu sînt oameni, cum ne pretindem, nu-s cetățeni?

Ei bine, nu!!! Pentru noi, spectatorii, performerii ăștia ar trebui să fie deasupra mizeriilor din politica de zi cu zi, de parc-ar fi călugări, nu oameni ai cetății, cum s-ar cuveni să fim toți (părerea noastră!). Ei, campionii, ar trebui să fie doar ai noștri, dincolo de partide. I-am naționalizat, ca pe niște mijloace fixe, bunuri ale întregului popor. Pe bune, care-i treaba? Marea discoboală cu nume de stadion, Lia Manoliu, a fost senatoare FSN și, ulterior, FDSN, PDSR. Ilie Năstase, un mit iubit, s-a făcut de rîs ca candidat la Primăria Capitalei. Gabi Szabo, Cati Lipă – niște legende sportive – s-au mînjit și dînsele cu funcții politice. Pe partea ailaltă, de centru-dreapta, unicul Octavian Bellu a fost consilier la Cotrocenii distructivului Băsescu, în timp ce Pavel “Bădiță” Badea a candidat fără șanse la Primăria Craiovei Olguța Maxima. Ș.a.m.d. Chiar dacă vin cu un capital de simpatie, oamenii din sport sînt și ei oameni, la fel ca noi, fiecare cu propria părere. Iar noi îi vom vota. Sau nu. Chestia-i că, la fel, nici pe ei nu-i putem obliga să apară pe lista unui partid sau a altuia, ăla care ne-ar conveni nouă. Au și ei, marii oameni din sport, dreptul la opțiune. La fel ca noi, oamenii spectatori.

E adevărat că și nouă, spectatorilor, tare ne mai place. Ne-am dori ca ăștia, performerii, să nu fie chiar ca noi. Să fie, așa, niște întruchipări ale perfecțiunii, cum îi vedem noi, atunci cînd cîștigă pentru țară. De ce ar fi ei, marii oameni din sport, altfel decît noi? Au și ei dreptul să candideze. Ar fi ca și cum, să zicem, nu l-ai lăsa pe Nicușor Dan să existe în politică, doar pe motivul că este un remarcabil matematician.

Este dreptul Cătălinei Ponor să opteze, așa cum a crezut de cuviință. Ponor, ce să vezi, e și ea un om, cu tot felul de simțăminte și opțiuni. Doar noi, de pe margine, ne gîndim că ăștia ar trebui să fie cum ne-ar conveni nouă – deasupra partidelor. Niciodată nu-i așa. Dacă ne întrebi (normal că nu ne întrebi), Ponor trebuia să rămînă în politică. Avea expertiză, într-o țară pusă la sol, unde toți vedem doar bîrna din ochiul celuilalt, motiv pentru care nu facem o săritură importantă, astfel încît paralelele cu democrațiile avansate din Vest, zău, rămîn inutile.

(316 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.