Home / Români, treceţi furtul! / Pentru un aer cît mai curat, Bucureștiul cumpără poluare

Pentru un aer cît mai curat, Bucureștiul cumpără poluare

Zoom

În timp ce tanti Firea se joacă de-a plantatul de statui, desenat șosele pe hîrtie și ce-o mai face ea pe la birou, bucureștenii trag în piept aerul curat al eficienței în administrație. Iar aerul ăsta “curat” costă. Și nici nu ar avea sens să ne apucăm să facem un calcul asupra a ce înseamnă “aerul curat” al Bucureștilor în materie de costuri cu sănătatea, pe termen lung, că nu ne-ar ajunge o revistă cît județul Ilfov. Și nici n-am fi în stare. Dar vă putem spune, însă, despre o ultimă mică achiziție de poluare. Pe scurt, în urmă cu cîteva zile, RADET a cumpărat nu mai puțin de 13.779 de certificate tip EUA. Adică, pentru ceva mai bine de 140.000 de euro plus TVA, RADET a cumpărat dreptul să polueze. Faptul că toată cumpărătura asta a fost făcută în mod direct, fără licitații și alte cele, nici nu mai contează. Căci cumpărătura în sine arată cît de bine stăm la nivelul poluării și cît de multe face administrația lui Tanti Firea în acest sens.

Un certificat EUA înseamnă dreptul de a polua cu o tonă de emisii de CO2, iar RADET tocmai a cumpărat dreptul de a îmbunătăți aerul bucureștenilor cu 13.779 de tone de dioxid de carbon. Asta pentru că, fiind în UE, trebuie să jucăm după regulile stabilite la Bruxelles și nu după directivele de la Palatul Victoria, Casa Poporului ori sediul PSD Teleorman. Iar în UE există cote de poluare asumate. Iar cine poluează mai puțin decît cota poate să vîndă apoi aceste certificate celor care poluează mai mult. Spre exemplu, administrației București. Iar asta ca și cum faptul că tot sistemul de termoficare e praf, ineficient și scump n-ar fi de ajuns. Dar nu-i nimic, că mai face Firea o cîmpenească, mai face Dragnea un congres, mai vin 10.000 de fani și așa au să dea din palme, că se duce tot aerul poluat pînă la bulgari.

(476 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

  1. Radet polueaza tot atat. Ar plati taxe de mediu mult mai mari pentru poluarea efectuata. Utilizand certificatele (un fel de plata in avans) iese mai ieftin. In plus poate valorifica certificatele neutilizate.
    Gasim pete si in Soare…
    Succes cu inhalatul de CODOI.
    Probabil asa v-ati umplut capul de… bsni.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.