Home / Români, treceţi furtul! / Pi nalti și pi joasi…

Pi nalti și pi joasi…

Zoom

Gheorghe Ștefan, zis și Pinalti, va ieși din închisoare. Ar fi trebuit să execute 1.278 de zile de detenție, dar se pare că e OK, a fost cumințel, are voie să iasă după doar 426 de zile de pârnaie. După toate măgăriile pe care le-a făcut ca primar, după o viață în care a reușit să trimită fotbalul românesc pe o pistă descendentă, Pinalti a fost condamnat și a executat doar pedeapsa pentru faptul că, nu se știe cum, a fost pe lângă mormanele de bani negri care s-au dus spre partid.

Gheorghe Ştefan e un minor. În lumea politicii, a afacerilor, a fotbalului, în ce lumi vreți dumneavoastră, Gheorghe Ştefan nu e altceva decât un minor, un marginal. Și, totuși, el este cel care plătește pentru corupția de la cel mai înalt nivel al politicii românești.

Cumva, DNA n-a reușit să dovedească, într-un dosar complicat și revoltător, că altcineva din PD-PDL ar fi vinovat pentru fraudarea statului. Gheorghe Ștefan, omul de la periferia politicii naționale, e singurul vinovat pentru dispariția a milioane de euro.

Sigur, nu e singurul vinovat. În același dosar au mai fost condamnați niște oameni. Dar cu grijă. Cu grijă să nu se ajungă la beneficiarii banilor. Declarațiile date de inculpați nici măcar n-au fost luate în seamă. Zeci de milioane de euro au dispărut, aparent, fără urmă. Comisioanele din afaceri de sute de milioane au zburat. Nici măcar nu s-au transformat în geci, pliante și găleți. Nu. Pur și simplu au dispărut, nu mai sunt, n-au fost niciodată. DNA ia în considerare orice rahat de plângere, anonimă, dacă vrea să facă zile fripte oamenilor. Se întâmplă zilnic asta. Dar aceeași Direcție Națională Anticorupție este incapabilă să urmeze firul clar al unor mărturii coerente. Pinalti și alții ca el, din dorința de a scăpa mai repede, au dat pe goarnă tot. Tot.

Ei, și? Pare că pe procurorii de elită ai României nu i-a interesat. Deloc. Câțiva oameni, unii dintre ei mai puțin norocoși, plătesc sau au plătit pentru succesul electoral la negru al altora. Cei apărați în instanță de către vărul generalului Coldea, fiul fostului general Gheorghe Dan, au scăpat chiar ieftin. Unii dintre ei n-au făcut închisoare nici măcar o zi. Dar cel mai ieftin a scăpat, din toată povestea, mituitorul. O companie multinațională care a avut nevoie de intermediari și de politicieni ca să-și vândă produsele și ca să-și asigure monopolul pe piață.

Pinalti va fi liber. Bravo lui. În curând vor fi liberi și ciracii săi din dosarul Microsoft. Cel mai trist e că liberi sunt procurorii care instrumentează atât de subțire astfel de cazuri de mare, uriașă corupție. Sunt liberi să-și facă prost meseria, sunt liberi să ignore adevăratele vinovății.

(990 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.