Home / Scriitori / Pilat din Pont, față cu serviciul său secret

Pilat din Pont, față cu serviciul său secret

Zoom

Am recitit zilele astea cîteva capitole din Maestrul și Margareta. Cele despre procesul lui Iisus. Asta și din pricină că l-am auzit pe fostul director adjunct al SRI, Florian Coldea, general, vorbind despre arginții lui Iuda și despre trădarea de țară, apropo de protocoalele SRI-ului cu diverse instituții. Dacă mai țineți minte, Pilat din Pont, cel de-al cincilea procurator roman al Iudeei, avea și un serviciu secret la Ierusalim.

Serviciul de taină al lui Pilat semăna bucățică ruptă cu Securitatea lui Stalin, temuta NKDV. Culegea informații, dar mai și acționa pe cont propriu, la ordin. Așa se face că după ce Iuda Iscarioteanul l-a trădat pe Iisus, în romanul lui Bulgakov el e „ajutat” să se sinucidă de oamenii procuratorului. Mă îndoiesc că Florian Coldea a citit Biblia, necum Maestrul și Margareta. Dar maiorul din SRI, avansat la excepțional de președintele Traian Băsescu încît a devenit general și omul numărul doi din acest serviciu, acum își apără pielea, acuzîndu-i de trădare de țară pe cei care denunță protocoalele încheiate de SRI cu diverse instituții ale magistraturii.

Dar nu putea funcționa SRI fără aceste protocoale, cum dă de înțeles Coldea? Legea dădea și dă dreptul acestui serviciu secret să cerceteze și să informeze. Dar nu să și devină parte în treburile magistraturii, ca pe vremea Securității comuniste. Or, SRI nu s-a mulțumit cu acest rol. A vrut să devină jucător și în Justiție, nu numai în informații. Și a fost lăsat, chiar încurajat să facă asta de președintele-jucător Traian Băsescu, cel care azi se spală pe mîini, zicînd că știa de protocoalele încheiate de SRI cu Magistratura, dar că nu le cunoștea conținutul. Asta e ca și cum Pilat din Pont, după ce și-a pierdut postul de procurator, ar fi spus că avea un serviciu secret, dar nu știa cu ce se ocupa acel serviciu, decît în linii mari.

Dacă azi Traian Băsescu și alții se simt amenințați după ce Coldea le-a adus aminte de soarta lui Iuda, asta mi se pare o chestie înfiorătoare. E ca și cum Pilat din Pont ar recunoaște că serviciul lui secret l-a manipulat, încît atunci cînd a trebuit să aleagă între Iisus și tîlharul Baraba, pentru a elibera pe unul dintre ei, l-a ales pe Baraba, fiindcă așa cerea mulțimea. O mulțime manipulată de serviciul secret. Or, dacă așa stau lucrurile, ori Pilat și-a pus serviciul secret la treabă, ca să-l ajute să se spele pe mîini în acest caz, ori mai curînd, trădat de serviciul său secret, Pilat a ales să se spele pe mîini de un caz în care fusese trădat de șeful serviciului său secret.

(1387 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.