Home / Jurnal apropologic / Poemul epic al unui medic ginecolog din vremea avorturilor interzise

Poemul epic al unui medic ginecolog din vremea avorturilor interzise

Zoom

Femeile din Medgidia aveau un medic favorit. Era ginecolog și cu reputația de om înțelegător, ceea ce, pe vremea lui Ceaușescu, însemna că doctorul le ajuta să avorteze. Nu pe toate. Ci numai pe cele însărcinate pînă în trei luni și cîteva zile. Pe celelalte știa să le convingă să-și păstreze copilul. Pentru nașteri se trezea în mijlocul nopții și, cum locuia într-o casă aproape de spital, se ducea pe jos pînă acolo, cu pas întins, luminîndu-și drumul cu lanterna. Cînd lătrau noaptea din senin cîinii de la el prin cartier se știa că dom’ doctor merge la o naștere.

Cele mai multe dintre pacientele lui recunoscătoare nu-l știau decît ca pe Domnul Doctor. Omul scria poezii și colecționa tablouri. Nu umbla să-și publice poeziile, așa că prietenia lui cu fiul scriitor al orașului, Corneliu Leu, nu era umbrită de nici un interes. Mama lui Leu fusese și ea medic ginecolog, așa că, de curiozitate, Leu îl întrebase pe primarul orașului cine îi urmase mamei sale în această îndeletnicire. Primarul, mi-a povestit Leone, mai întîi s-a schimbat la față. Chiar fiu al orașului, Leu era ziarist. Nu puteai ști ce avea în cap. Aflase ceva?! Se pregătea vreo anchetă?!!

I-a potolit el neliniștea, totuși primarul n-a vrut să-i încarce lui Leone memoria: „Domnul Doctor!”, ca și cum Domnul ar fi fost prenumele și Doctor numele ginecologului. Cînd venise în oraș, cu aproape douăzeci de ani în urmă, Doctorul primise un apartament la bloc. După cîțiva ani își cumpărase o casă fără pretenții în vechiul cartier turcesc, unde atunci erau mai mult tătari.

L-am cunoscut pe Domnul Doctor după o vizită literară la Medgidia, unde nu mai fusesem din adolescență. Îmi apăruse un roman, primul, în care Leu recunoscuse Medgidia în orașul fără nume din carte. Și cum el tot avea treabă prin oraș, m-a invitat să mergem împreună.

După întîlnirea cu cititorii de la casa de cultură din centru, Leu mi-a propus să mergem la Domnul Doctor, în documentare. Prietenul lui ne aștepta cu brînză și cu roșii și cu un vin alb sec de Medgidia, ținut la rece. După ce i-am văzut colecția de tablouri și doctorul a refuzat să ne citească din versurile sale, Leone l-a stîrnit la vorbă. Să-mi spună și mie cum a scăpat de arestare, după un avort provocat, că poate s-or mai schimba legile. Păi, cum să fie, lumea se fute, că așa face ea, chiar și la nivel înalt – local, dar înalt. Așa că, atunci cînd l-a turnat cineva că provocase un avort, ca să-l vadă la pușcărie, a venit un procuror de la Constanța să ancheteze ce și cum. Doamna procurorului venise însă și ea la el, dar într-o vizită secretă, cu un an în urmă. După o anchetă minuțioasă în formă, dar mai puțin precisă în fondul scris, procurorul a închis cazul, iar cîțiva ani după aceea, doamna lui a venit să-și nască al doilea copil, o fată de nota 9,50, aici la Medgidia, ceea ce-l impresionase pe Domnul Doctor atît de mult, încît scrisese un poem despre asta, pe care i-l dăduse spre păstrare unui vecin tătar, de încredere. C.T.

(1366 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.