Home / Şoapte / În politică nimic nu se pierde, nimic nu se cîștigă, totul se transformă

În politică nimic nu se pierde, nimic nu se cîștigă, totul se transformă

Zoom

Iohannis a început să-l urască pe Dragnea imediat ce liderul din Țara Morților a cîștigat președinția PSD. La congresul din 2015, Dragnea a făcut cîteva mișcări surprinzătoare, nemaiîntîlnite în bazinul carpato-danubian, deci periculoase. Întîi, a aranjat un scrutin universal, ca să fie votat de toți membrii partidului și să aibă o legitimitate politică absolută. Apoi, a eliminat o mare parte din baronii cu probleme penale și, cireașa de pe tort, a ridicat în picioare tot plenul congresului ca să cinstească memoria celor uciși de comunism. Această demonstrație de forță l-a speriat pe Iohannis atît de tare, încît a făcut imediat două lucruri: l-a sunat pe Dragnea să-l felicite și a sunat-o pe Livia Stanciu ca s-o invite la el. Dragnea a fost condamnat cu puțin înainte de campania pentru locale, iar sentința Liviei Stanciu a dublat pedeapsa de la prima instanță. Perioada de reabilitare acoperea distanța electorală dintre localele din 2016 și prezidențialele din 2019, așa încît cel care-și făcea griji pentru al doilea mandat prezidențial să stea liniștit în privința lui Dragnea. Livia Stanciu a primit la schimb un post de judecător la CCR, unde a plecat fără să motiveze sentința lui Dragnea, împiedicîndu-l astfel să se adreseze la CEDO.

Temerile lui Iohannis legate de potențialul politic al țăranului din Teleorman s-au dovedit întemeiate, Dragnea cîștigînd categoric la locale și instalînd, pentru prima dată în istorie, PSD la București. A urmat deschiderea unui nou dosar. Combinația dintre cîmpul tactic și temerile lui Iohannis l-a tîrît iar pe Dragnea la DNA. A urmat victoria categorică de la parlamentare, cînd PSD a făcut aproape singur majoritatea. Ca să-l facă pe Dragnea președinte în 2019, Iohannis mai are cîțiva pași. Primul, și cel mai la îndemînă, ar fi să îi refuze propunerea de premier și să transforme dorința românilor de a-și savura porcul în chef de revoluție. A doua ar fi să-l mai condamne o dată prin intermediul rețelei tactice și să declanșeze, poate, prima suspendare reușită de președinte. Ca observație făcută dintr-un sistem de referință inerțial, se poate adăuga că, odată cu deplasarea unei părți a butoanelor dinspre Iohannis spre noul guvern, loialitatea trupelor secrete care l-au slujit doar pe președinte a început să se distribuie și spre dușmanul său.

(6042 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.