Home / Şoapte / Prezumția de nesuspendare

Prezumția de nesuspendare

Zoom

Algoritmul puterii în România ultimilor cinci ani a fost unul deosebit de complicat. Cu excepția anului 2016 și a începutul lui 2012, președintele a fost dat de o anumită parte a eșichierului politic, în timp ce premierul și majoritatea parlamentară aparțineau și încă aparțin celeilalte părți a eșichierului. Așa că mereu a fost greu de spus cine e la putere și cine e în opoziție.

În timpul mandatelor sale prezidențiale, Traian Băsescu a fost suspendat de către Parlament de două ori, organizîndu-se și referendumuri pentru demiterea sa. Pe unul l-a cîștigat detașat, pe al doilea l-a cîștigat la masa verde. Acum a apărut, din nou, teza suspendării președintelui României, Klaus Iohannis, pentru nerespectarea Constituției. Teza a fost introdusă pe agenda publică de către ALDE, aparent singurul pertid de opoziție în momentul acesta. De fapt, asta e și problema: deși alegerile parlamentare au fost cîștigate detașat de către PSD, toată lumea e la putere: și președintele, și PSD-ul, și PNL-ul, și USR-ul, și PMP-ul, și, desigur, UDMR-ul. În opoziție reală rămîne doar ALDE, care, deși are cîțiva miniștri și deține președinția Senatului, e singurul partid care se opune atît haosului de la guvernare, cît și derapajelor celorlalte puteri ale statului. Problema, însă, e că ALDE nu contează. Dă bine, din cînd în cînd, pe cîte un televizor, mai face cîteva titluri în presa scrisă, dar cam atît. În plus, oricît de versați ar fi juriștii partidului, ei ignoră un singur lucru, inclus în Constituția paralelă a României: decidentul unor achiziții de armament american atît de costisitoare se bucură de prezumția de nesuspendare și, în același timp, de prezumția unui al doilea mandat prezidențial. C-așa-i în lumea reală, complet diferit de cum stau lucrurile în lumea paralelă a legilor și chiar a legilor fundamentale.

(5987 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

  1. Am și voi avea tot respectul pentru Catavencii! O singura constatare, poate greșesc și în acest caz prezint scuzele mele: cine este de fapt ALDE? Cumva domnu Tăriceanu? În acest caz dati-mi voie să mă întreb și cumva să-mi aduc aminte al cărui produs este și ce mentor și susținător a avut? Cumva domnu Patriciu? Cred că dacă tot vorbim de Securitate și Securiști nu intrăm pe un tărâm…delicat?! Nu credeți totuși că ține de tautologie?!

  2. ALDE da bine pe un televizor?!…mda, da la fel de ”bine” cum da articolul tau, care putea lejer sa apara in Romania Mare in momentele ei de glorie! ”decidentul unor achiziții de armament american ”….moooamaaa…lucrezi in paralel si la Romania TV??….urmatorul articol o sa fie despre caini platiti de Soros sau despre Binom, care nu lasa bietii politicieni(alesi democratic, normal :))) ) sa-si cheltuie banii…

  3. Da, urmeaza Binomul, de fapt si pe vremea lui Ceasca, comunistii ne vroiau binele, dar securistii nu ii lasau sa se manifeste. Orice pesedist stie ca pe vremea comunismului era mai bine. Si uite ce le-au facut securistii, le-au dat cu revolutie peste cap.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.