Home / Bibliomania / Prima iubire, leoaica ce nu se uită la sexul îndrăgostiților

Prima iubire, leoaica ce nu se uită la sexul îndrăgostiților

Zoom

În plină campanie pentru definirea familiei în Constituția României drept o relație legalizată între un bărbat și o femeie, apariția la noi a romanului lui Philippe Besson ar merita mai mult decît comentarii literare, ci dezbateri publice. Autorul cărții, celebru în Franța și nu numai acolo, are deja o consistentă colecție de premii literare. Ecranizarea unuia dintre romanele sale a luat Ursul de Argint la Berlinală. Besson a declarat cu mulți ani în urmă că e homosexual. Mai precis, n-a recunoscut că-i plac bărbații după ce i-au răscolit alții prin biografie. A spus asta pur și simplu, la televizor, înainte ca în Franța să fie legalizate căsătoriile între persoane de același sex.

Încetează cu minciunile tale, ne anunță autorul, e o poveste adevărată și e dedicată amintirii iubitului său din adolescență, un anume Thomas Andrieu. N-am de unde să știu cît și-a ficționalizat aici Besson amintirile. El susține că și-a scris romanul ca pe un răspuns către mama sa, care-i cerea în copilărie să înceteze cu minciunile lui, mai precis cu poveștile pe care le inventa și i le spunea maică-sii. (Un psihanalist ar zice că, astfel, viitorul romancier încerca să-și cucerească mama!)

Aventura lui amoroasă cu Thomas, un fiu de țăran, are loc pe la mijlocul anilor ’80. Colegii lui de școală dintr-un orășel de provincie îi bănuiesc înclinațiile, dar admit totodată că e singurul dintre ei care va avea o mare carieră la Paris. Pe atunci homosexualitatea era blamată și insultată direct în Franța, prin provincie, încît cei doi adolescenți au grijă să nu se afle despre relația lor, iar atunci cînd sînt pe punctul de a fi surprinși goi de mama viitorului scriitor, reușesc s-o păcălească spunîndu-i prin ușă că studiază ceva împreună. Am serioase îndoieli că părinții autorului nu s-au prins că el prefera băieții, nu fetele. La fel cum am, de asemenea, îndoieli asupra magnetismului dintre el și Thomas, care i-a apropiat aproape fără cuvinte. Căci, totuși, amîndoi aveau nevoie să fie siguri asupra intențiilor celuilalt, ca să nu descopere că unul nu voia decît să fie prieten cu celălalt – acele prietenii care încep în adolescență și de multe ori țin toată viața.

Aici cred că stilul oral al romancierului l-a obligat să povestească abrupt, chiar dacă lucrurile nu s-au desfășurat astfel, și chiar dacă între cei doi a apărut o dragoste la prima vedere. Căci și între băieți și fete, dintr-o comunitate oarecare, înainte de a se ajunge la relații sexuale, mai întîi are loc o cunoaștere reciprocă verbală – asta dacă nu e vorba de vreo partuză de o noapte. Romanul lui Besson, dacă n-ar fi fost atracția homosexuală dintre autor și personajul său, ar fi fost o carte despre prima dragoste, aceea de care ne aducem aminte toată viața, în heterosexualitatea noastră majoritară.

Sîntem ceea ce sîntem și din cauză că prima noastră iubire ori că a fost neîmpărtășită, ori că s-a terminat printr-o despărțire care ne urmărește și mai tîrziu, ca o fantomă care ne tulbură în vis, ca să ne amintească dureros că am fi putut avea alt drum în viață. Romanul lui Besson, în afară de povestea lui despre dragostea dintre  doi adolescenți de același sex, te face să înțelegi ce ți s-a întîmplat cînd te-ai îndrăgostit prima oară în viață și cînd ai fost convins că această iubire va fi și ultima. Or, spre deosebire de leoaica iubirii, cea care ne înhață de ceafă pe fiecare în parte, ca să ne protejeze, viața e o scroafă insațiabilă care ne consumă  la fel pe toți. Fără să-i pese de orientarea noastră sexuală și nici de prejudecățile noastre în materie de sex.

Philippe Besson, Încetează cu minciunile tale, traducere de Laurențiu Malonfălean, Editura Polirom, 2017.

(1324 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.