Home / Anticrizul / Primăria Archiș exersează aruncările la coș

Primăria Archiș exersează aruncările la coș

Zoom

În România, absolut orice problemă reală a societății poate să se întoarcă drept în botul cetățeanului cu reproșul „Bă, da’ nu v-am zis de la început că nu-i bine?”. E nevoie de o simplă măsură administrativă și, din două semnături, plebea e pusă la respect, în timp ce doleanțele inițiale intră la categoria „V-am făcut hatârul și cu asta, acum lăsa-ți-ne în pace, că ați văzut ce-a ieșit și avem de făcut curat după prostiile voastre”. De exemplu, curățenia și, mai degrabă, lipsa ei. Se tot miorlăie lumea că „vaaaaaaai, noi am fost afară și la nemți pe străzi nu vezi nici urmă de ambalaj pe jos”, dar acum, când primarul comunei Archiș, județul Arad, a cumpărat 760 de coșuri de gunoi, mârâiți că omul a luat-o pe câmpii și a băgat comuna în faliment.

Într-o comună de 1.500 de locuitori cu puțin peste 20 de kilometri de străzi, primarul PSD din Archiș și-a zis într-o zi că cea mai bună idee de dezvoltare a zonei ar fi o investiție în curățenie. Ceea ce e super-corect și modul în care cam orice proiect serios ar trebui să înceapă, #România. Totul a început de la, aparent, vorbe aruncate în grabă, când primarul a comandat prin viu grai 760 de coșuri de gunoi unei firme bucureștene. S-a plătit o factură de 206.000 de lei, s-au pus coșurile, gunoaiele au ajuns la coș și, într-o clipită parcă, Primăria Archiș a ajuns pe mâna instanțelor, pentru că firma prestatoare nu a mai primit și restul banilor.

Recent, instituția a fost somată de un executor judecătoresc să pună în aplicare sentinţa care o obligă să achite restul sumei și ceva peste, iar între timp a început procedura de executare silită. Suma totală datorată se ridică acum la 630.000 de lei, cu dobânzi, penalităţi și cheltuieli de judecată, iar per ansamblu, coșurile de gunoi au costat cât bugetul comunei pe trei ani de zile. Sigur că treaba asta cu procesul și executarea silită va crea o altă problemă: comuna va ajunge într-un faliment atât de mare încât nimeni din localitate nu-și va mai permite să consume ceva ce produce deșeuri, așa că tomberoanele vor fi veșnic goale. Cam cum sunt și conturile instituției după trăsnaia asta.

(111 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.