Home / Români, treceţi furtul! / Primăria Dej face baie în lucrări supraevaluate

Primăria Dej face baie în lucrări supraevaluate

Zoom

De foarte multe ori ni se întâmplă să ne lovim de faptul că românii, pe piața muncii, pare-se că își vând prea ieftin serviciile. E povestea veche cu multinaționalele care vin la noi cu niște birouri curate și cu 50 de euro peste zeroul pe care îl luăm și pac, și-au cumpărat oraș. Dar ce bine e să mai vedem că unii, chiar de la stat, apreciază peste poate munca românului onest și mai puțin onest! Ba unii, cum este Primăria municipiului (da, știu, pare o glumă) Dej o apreciază chiar și de 800 de ori mai mult decât ar fi cazul și, când să primească laudele, apar gaițele de la Camera de Conturi și bat cu raportul în țeavă, semn că, până la urmă, în țara asta nu există nici o variantă bună pentru toată lumea. Bine însă că, de fiecare dată, legea e cea care o mușcă încă de la prima strigare. Dar să detaliem.

Municipiul Dej este mai cunoscut pentru că este port pe râul Someș. Am glumit. Chiar dacă Dejul chiar era cândva port pe Someș, iar cum este port de agrement, dar mai mult pentru rățuște, de fapt nimeni nu știe asta. Cum în Dej, după Revoluție, nu a mai funcționat literalmente nimic, au dat-o oamenii pe servicii și, evident, pe turism. Ape sărate, ergo niște băi care oarecum existau, dar erau la standardele la care strâmba din nas și calul de la căruță. Așa s-a ajuns la modernizarea unui complex balnear din localitate, Toroc pe numele său, care, fiind și singurul de prin zonă, este un succes destul de mare.

Problema e că lucrarea a fost un succes cam prea răsunător pentru firma care a făcut lucrările de modernizare, întrucât un raport oficial al Curții de Conturi arată că după predarea lucrărilor, la numărătoarea banilor, a ieșit un minus de peste 130.000 de lei, bani greu de justificat la modul serios. Spunem asta pentru că o parte a justificării e atât de grea încât se scufundă și în apa sărată din complex: de exemplu, pentru o manoperă care ar fi trebuit să coste 30 de lei, autoritățile au plătit 26.165 de lei. După care au decontat. Când s-a tras linie, a rezultat un prejudiciu de 132.022 de lei, care se adună ușor pentru un prejudiciu total de, spune presa locală, peste 400.000 de lei.

(108 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.