Home / Film / Privește înapoi cu mîndrie (retrospectiva anului cinematografic)

Privește înapoi cu mîndrie (retrospectiva anului cinematografic)

Zoom

Acum, că 2016 tot se apropie de final, s-o spunem sincer: nu a fost un an rău. Nu, chiar nu a fost un an rău. Pentru că răul, ca și binele, presupune efort și dedicație, or, privită pe ansamblu, industria de film nu s-a deranjat cu asemenea detalii.

Valul de pelicule care urmează să se spargă de stîncile – sau, dacă e să ne aducem aminte măcar o parte din victorioșii trecuți – de bolovanii Academiei Americane de Film nu amenință să stropească prea mult memoria nimănui. Produse destinate maselor, croite să servească cel mai mic numitor comun, uneori plasat atît de jos pe scara valorilor încît e greu să-l găsești fără un excavator și un arheolog specializat pe Pleistocen.

Acestea fiind spuse, să trecem direct la acele filme care au făcut totuși un efort suplimentar și care merită să fie amintite acum, la final de an, înainte să ia drumul televiziunilor sau al exilului pe DVD.

 

Premiul „Michael Keaton, chiar nu te saturi de Oscar?”

A fost norocul lui Spotlight să concureze într-un an firav calitativ, în care singurul adversar era un film despre Leonardo DiCaprio violat de un urs. Dar tot norocul lui Spotlight a fost să aibă și un scenariu făcut cu grijă și migală, să aibă actori care, așa cum scriam, intră în pielea personajului și nu știi dacă vor mai putea ieși de-acolo și, în final, să aibă și un regizor care n-a uitat că filmul, înainte de a fi doar un mijloc ieftin de divertisment pentru molfăitori de popcorn, e totuși o artă. Și da, pentru cronologi, Spotlight a fost lansat în 2015. În România a avut premiera la finele lui februarie 2016.

 

Premiul „Magie elementară, Watson”

Dr. Strange a însemnat o adiere de aer proaspăt într-un univers Marvel aproape sufocat de propria importanță. Propulsat de un Benedict Cumberbatch care pare capabil să sufle viață și într-o piatră, nu doar într-un personaj de bandă desenată, filmul decolează elegant de la primele scene și face simțurile să plutească într-o poveste care combină Matrix și Inception cu o cascadă de efecte speciale capabile să inducă oricînd ideea că nu e vorba de pixeli așezați cu măiestrie, ci doar de magie pură.

 

Premiul “Unde-i unul cît trei, valoarea crește”

După un film mediu spre meh și o continuare bună să pună seria pe lista francizelor aflate în pericol de dispariție, astrele s-au aliniat, kung-fu-ul a devenit puternic, feng-shui-ul și-a găsit karma bună și filmul numărul 3 fost una din marile surprize ale anului. Pictat în culorile unui maestru chinez, cu o poveste spusă frumos, cînd cu umor, cînd cu gingășie, Kung Fu Panda 3 atinge un vîrf al calității de care puțini ar fi cutezat să-l acuze înainte de vizionare. E, probabil, unul din puținele filme de animație recente care poate fi savurat atît de copii, cît și de părinții lor, și asta, cred, spune extrem de mult.

 

Premiul „Nu e prost, e feminist”

Ghostbuster merită un premiu pentru cel mai consecvent film. Are cel mai detestat trailer din istoria YouTube, a ținut cu dinții la promovarea bazată pe idei tip „Și femeile poate fi bărbați” sau „Dacă ți se pare o porcărie, sigur eşti un porc sexist!”, și-a antagonizat de dragul retoricii ideologice fix baza de fani ai filmului original și, acum, cînd zace prăfuit în coșul de DVD-uri pe care nu le cumpără nimeni, se smiorcăie pe Internet că lumea e rea. De fapt, adevărul e mult mai simplu: a furat un nume îndrăgit, a înlocuit umorul cu gluma proastă, a turnat propagandă în locul tonului light-hearted și, în general, a vrut să transforme o comedie în campanie politică și vehicul de popularitate pentru Hillary Clinton. De fapt, nici nu e de mirare: creaturile fără umor tind să se adune laolaltă. Din fericire, nu se și înmulțesc.

(972 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

  1. Kung Fu Panda 3 e exceptional. L-am revazut de citeva ori impreuna cu copilul meu si l-am retrait de fiecare data. Singura problema care a declansat-o acest film e ca nu va mai putea fi facut Kung Fu Panda 4 niciodata intrucit povestea a fost intregita.

  2. Excelent

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.