Home / Scriitori / Privilegiul de a nu muri de foame la pensie

Privilegiul de a nu muri de foame la pensie

Zoom

Zilele trecute, Vasile Ernu a publicat pe blog-ul lui din Adevărul un text în care spune pe larg de ce nu vrea să intre în Uniunea Scriitorilor. Nu e singurul scriitor căruia nu-i place această asociație de breaslă. De fapt, cei mai mulți scriitori tineri, categorie din care și el mai face parte, nu vor să audă de această uniune. Fiind om de stînga, adică o persoană care ar trebui să susțină organizațiile profesionale, Ernu n-are nimic împotriva asocierii scriitorilor, chiar dacă i se pare că în Uniunea Scriitorilor sînt prea mulți membri.

Ernu e la curent cu ceea ce ce întîmplă în USR în ultimii ani. Știe că a fost schimbat statutul, pentru a putea fi ales președinte Nicolae Manolescu pentru a treia oară și ori de cîte ori mai vrea. E la curent cu scandalurile premiilor literare acordate după jurizări dubioase care duc la Nicolae Manolescu și la susținătorii săi apropiați. Știe și de excluderea din Uniune a scriitorilor care nu acceptă să fie făcuți de rîs de N. Manolescu și comp., la fel cum a aflat și de protestele și de demisiile din USR ale scriitorilor care nu sînt de acord cu direcția în care a apucat-o Uniunea în timpul celui de-al treilea mandat al lui N. Manolescu.

Vasile Ernu se declară dezamăgit că USR a ajuns la tribunal, pentru a tranșa acolo cine conduce Uniunea. Or, dacă ar fi fost un pic mai curios, confratele Ernu ar fi aflat că USR-Manolescu a dat în judecată Grupul de Reformă într-un lung șir de procese, nu Grupul de Reformă e cel care a atacat în Justiție trupa lui N. Manolescu, așa cum susțin în România literară și pe site-ul Uniunii Scriitorilor comilitonii lui N. Manolescu și avocații săi. M-aș fi așteptat, totodată, din partea lui Ernu să constate că avocații lui N. Manolescu ne dau în judecată pe banii scriitorilor, inclusiv pe banii noștri, din timbrul literar pe care USR îl colectează și de pe urma cărților noastre, cei excluși ilegal din Uniune.

Pînă aici, Vasile Ernu și-ar fi putut ajusta textul dacă ar mai fi dat cîte un telefon înainte de a-l publica. Cred însă că Vasile greșește total cînd spune că scriitorii din USR au privilegii, printre care și cei 50% pe care îi capătă în plus la pensie. Cei mai mulți dintre confrații noștri au pensii mici sau îngrozitor de mici. Asta din cauză că, pentru a-și scrie cărțile, au sacrificat o eventuală carieră, încît atunci cînd au ajuns la pensie s-au trezit în situația de muritori de foame. E un privilegiu dacă le recunoști astfel riscurile profesionale scriitorilor? Că Uniunea s-a umplut și de tot soiul de așa-ziși scriitori, care sînt folosiți ca masă de manevră de cei care conduc Uniunea, asta e altceva. Dar cred că acest adaos la pensie pe care-l primește scriitorul nu e altceva decît un fel de spor de periculozitate pentru o îndeletnicire care te poate lăsa muritor de foame.

(1346 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.