Home / Raport despre starea ficţiunii / Recenziile nepublicate ale lui CTP: Al doilea război mondial

Recenziile nepublicate ale lui CTP: Al doilea război mondial

Zoom

Îmi amintesc și acum prima corigență. Clasa a zecea, ora de istorie. Profesoara, o longilină cu nasul cârn și un păr negru vâlvoi, asemenea unui cuib de berze în care defecase un câine alpinist. M-a întrebat împotriva cui a luptat America în al doilea război mondial. O chestie banală, toată lumea știe. Normal că americanii au luptat împotriva americanilor. I-am spus că în război e ca-n tenis, unde tu ești principalul adversar. Trebuie să te bați cu tine în primul rând, să-ți depășești limitele și frica. Adversarul e doar un pretext. Nu trebuie să stai după el. Cine, într-un război, se mulțumește doar să-și învingă inamicul a luptat degeaba. Tot ce faci, pentru tine faci în primul rând, nu ca să-l depășești pe adversarul tău. Cea mai importantă e autodepășirea.

E o prostie să crezi – chiar așa i-am zis profei – că americanii s-au bătut cu naziștii și cu japonezii. Americanii, de la un punct încolo, s-au luptat cu ei înșiși, cu limitele propriului corp și ale capacității lor de a omorî oameni fără să fie neapărat nevoie. Dacă depinzi mereu de adversar, ești mediocru. De la un punct încolo, tot ce faci, pentru tine faci.

Am urmărit cu interes al doilea război mondial și pentru că-mi plac întrecerile de acest gen. Sunt, la fel ca Eurovision-ul, niște competiții unde-s importante elementele de geopolitică. Nu contează doar cât de bine te lupți. Te mai ajută și micile alianțe care apar, inevitabil, între țări. De obicei nemții-s cu austriecii, francezii cu englezii și tot așa. Își dau arme unii altora, se ajută și cu trupe, ceea ce nu-i normal, dar, mă rog, când s-a întâmplat ultima oară ceva normal pe acest continent unde oamenii râd ca cretinii la orice glumă hazlie?

În rest, ce să spun despre acest război? Cunosc speța foarte bine. Mi-ar fi plăcut să-l comentez. Așa, multe decizii tactice greșite au scăpat nesancționate. Lumea e proastă, nu înțelege. Trebuie să-i explice mereu cineva. Îi dau celui de-al doilea război mondial trei stele din cinci. A fost mai bun ca primul, dar mai slab decât războiul declarațiilor dintre Băsescu și Ponta, care m-a scârbit mai mult. Să sperăm că n-are și o continuare.

(1510 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.