Home / Raport despre starea ficţiunii / Recenziile nepublicate ale lui CTP: Alegerile parlamentare

Recenziile nepublicate ale lui CTP: Alegerile parlamentare

Zoom

Sincer să fiu, niciodată n-am fost de acord să hotărască altul pentru tine. De ce? Cu ce drept? Tocmai din acest motiv, în ziua votului, trebuie să mergem cu toții la secțiile de votare pentru ca, după ce ne exprimăm democratic opțiunea politică, să-i oprim pe ceilalți cetățeni să facă același lucru. De ce să-i lași pe alții să hotărască ce senator sau deputat o să aibă circumscripția ta? Doar tu trebuie să hotărăști acest lucru. Votul celorlalți practic anulează votul tău, care devine o picătură insignifiantă într-o mare mereu tulbure și neliniștită, care înghite totul ca un monstru hulpav numit Democrație.

În plus, eu niciodată n-am fost de acord cu votul secret. Arată-ne, nene, ce-ai votat! Ce-ai de ascuns? Ți-e rușine cu ce-ai ales? Nu e problema noastră. Această secretomanie duce la lipsa de transparență, iar fără transparență o democrație nu poate să reziste. E ca atunci când eram într-un magazin de haine și o femeie a vrut să se ducă în cabina de probă ca să pună rochia pe ea și eu am tras-o de păr afară, ca să vadă toată lumea cum se îmbracă și cum îi stă. Fără transparență, suntem pierduți. Doar Adrian Năstase a mai încercat să ascundă niște activități ale Guvernului, dar Justiția și-a făcut treaba și iată ce a pățit.

Ca să nu mai zic de perdeluțele alea ieftine ale cabinelor de vot. Eu n-am încredere în oamenii care intră singuri în spatele unei perdeluțe. Ar putea face orice acolo. Ar putea să tâlhărească o femeie gravidă sau să sfarme cu toporul țeasta unui pensionar, totul în timp ce membrii comisiei de votare așteaptă placizi înapoierea ștampilei, ținând în mână buletinul alegătorului și jucându-se absent cu el.

Mult mai convenabil ar fi să numim un singur om, care să aleagă el și președinte, și senatori, și deputați. Măcar așa, pentru sinceritatea demersului. Ideea e că lui chiar o să-i putem spune că votul lui contează.

Bine, îi înțeleg și pe cei care nu s-au dus la vot. Ca să ce? Ca să le dai unor politicieni o rentă, o sinecură? Ce fac politicienii pentru țara asta? Nimic. Construiesc locuri de joacă pentru copii, dar nici astea nu folosesc la nimic. De ce locuri de joacă și nu terenuri de fotbal, handbal și atletism? Când a luat România ultima medalie olimpică la joacă? Dar degeaba pun eu aceste întrebări, că tot nu-i nimeni cu mintea limpede care să îmi răspundă. Mereu când opresc oameni pe stradă ca să le urlu în față astfel de interogații perfect legitime, ei aleg să se uite în altă direcție, pentru că îi deranjează adevărul.

(1510 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

  1. „Mereu când opresc oameni pe stradă ca să le urlu în față astfel de interogații perfect legitime, ei aleg să se uite în altă direcție”
    Poate iti pute gura.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.