Home / Raport despre starea ficţiunii / Recenziile nepublicate ale lui CTP: Birocrația

Recenziile nepublicate ale lui CTP: Birocrația

Zoom

Am avut treabă la fisc. Mă rog, nimic spectaculos. Rutina lunară care presupune să mă duc în fața funcționarei și să-i țip în față că aparatul de stat m-a dezamăgit iar și că nu-mi place deloc cum Guvernul cheltuiește banii mei din impozite. Era ca o zi ploioasă de toamnă. Din cauza vehemenței, stropi de salivă îmi săreau haotic din gură și se izbeau de geamul protector, unde pictau tabloul umed și plin de spume al criticii sociale.

”Domnule, vă rog, calmați-vă!”, mi-a spus.”Sunt o simplă angajată. Caut să-mi…”

”Așa spuneau și naziștii!”, am răcnit.

După ce am concluzionat critica, am părăsit ghișeul și m-am îndreptat fumegând spre ieșire. Trebuia să ajung și la Poștă. Atunci mi-a căzut privirea pe coada care se formase în spatele meu. Zeci de persoane așteptau să le vină rândul. ”Oameni buni, mergeți acasă! I-am zis eu funcționarei tot ce era de zis. Am făcut-o și nazistă, deci e super-OK, chiar nu e cazul să mai meargă cineva ca s-o certe”, le-am spus bieților oameni.

„A, nu, noi suntem aici cu treabă”, mi-a spus un bărbat cu un teanc de formulare în mână.

Atunci am înțeles de ce nu merg lucrurile în România, de ce sistemul este defect. Pentru că oamenii îl aglomerează inutil. O birocrație stufoasă îi ține ocupați pe funcționari și-i împiedică pe cetățenii de bună credință, cum sunt eu, să-și rezolve problemele. Nu știu ce mai înțelege funcționara aia din săpuneala mea dacă toată ziua e cu nasul în formulare și tabele. Vreau un funcționar odihnit și bine plătit, mulțumit de viața lui și pentru care reproșurile mele sunt cele mai agresive și tulburătoare chestii pe care le aude.

E clar, trebuie să reducem birocrația. Știți că în Occident fiecare cetățean are la dispoziție un funcționar personal pe care-l poate suna la orice oră ca să-l abuzeze verbal? Nu trebuie să stea la coadă, nu trebuie să aștepte orele de program. E nevoie doar să pună mâna pe telefon și mesajul încrâncenat și plin de ură ajunge la funcționar. Iar cei doi se cunosc atât de bine încât angajatul din sectorul public știe precis când cetățeanul se încruntă și începe să-și lovească frenetic chelia cu pumnul. Și acceptă asta, deși nu înțelege de ce o face. Asta înseamnă civilizație!

(1510 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.