Home / Raport despre starea ficţiunii / Recenziile nepublicate ale lui CTP: Cel mai mare protest din istoria României

Recenziile nepublicate ale lui CTP: Cel mai mare protest din istoria României

Zoom

Îmi imaginez că viața era plictisitoare în Paradis. Adam și Eva erau singuri și nu aveau împotriva cui să se unească, într-un demers comun de exhibare a urii și a disprețului pe niște pancarte istețe sau cu ajutorul unor efigii îmbrăcate în pușcăriași. De atunci, istoria lumii a mers numai spre mai bine. Populația a devenit mai numeroasă și țintele nemulțumirii publice s-au înmulțit. Acum, dacă vrei neapărat să stabilești o legătură intimă cu o altă ființă umană, să împarți cu ea cel mai nobil și mai profund sentiment, posibilitățile sunt nenumărate. Sunt multe figuri pe care le puteți urî împreună.

Nimic nu e mai frumos decât să vezi trei sute de mii de oameni care afișează o antipatie comună. Nimic mai înălțător ca marea varietate a formelor de dispreț.

Oamenii trebuie să știe că politicienii se împart în două categorii: ăia răi acum și ăia care vor fi răi mâine. Democrația, ca sistem politic, nu ne garantează că vor ajunge la putere liderii cei mai capabili. E doar un mecanism care ne permite să schimbăm, pe cale pașnică, politicienii pe care-i insultăm acum cu ăia pe care îi vom insulta mâine. Și funcționează. Ar fi un abuz incredibil ca o singură gașcă de borfași, ca un singur grup de la vârful conducerii PSD să se bucure pe termen nelimitat de pancartele creative din Piața Victoriei. Au fost, pe rând, Năstase, Geoană, Ponta, iar acum Dragnea e pe cale să cedeze locul altei figuri antipatice din partid. În fond, câte glume poți să faci despre o mustață? Știu, multe, dar și oamenii din stradă sunt mulți. De ce să-i ținem la cozi, de ce să-i lăsăm să-și dispute zece inși o insultă isteață, ca niște ieșeni la promoția pentru tigăi?

Și campaniile ar trebui să arate altfel. O campanie electorală cu cap s-ar baza, în mod normal, pe potențialul comic al candidatului, pe insultele pe care le poți face pe seama lui de îndată ce el va abuza de putere. Un candidat cu chelie și-un ochi mai mic? Aur! Mustață și dinți stricați? Lăsați omul să vină la guvernare! Ochelari și figură de tocilar arogant? Dați-i băiatului o funcție în Guvern! Fără ei, n-am mai avea proteste masive, iar protestele sunt esența democrației. Să nu uităm, așadar, să nu alegem niciodată candidați anoști, care nu-s nici înalți, nici scunzi, nici grași, nici slabi, fără defecte vizibile și o pilozitate facială care evocă industria porno germană a anilor ’70. Fiți cu ochii-n patru după ciudățeniile naturii, ei sunt cei mai buni lideri. Țineți aprinsă flacăra democrației!

(1510 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.