Home / Raport despre starea ficţiunii / Recenziile nepublicate ale lui CTP: Cluj-Napoca

Recenziile nepublicate ale lui CTP: Cluj-Napoca

Zoom

Am o problemă de logică: pe ce loc ajunge un oraș care-l întrece, ca populație, pe orașul de pe locul doi? S-a dat la Automatică, pe semestrul al doilea, în 1978. Aș fi făcut de zece la examen, dar nu m-au lăsat să dau pentru că am venit în trening și am vrut să scriu clasamentul ATP pe tablă, în locul subiectelor, în timp ce mă apăram de profesor și de asistent cu racheta de tenis. O rachetă ruptă deja pe spinarea portarului. Ah, tinerețe nebună! Nici nu se compară cu ce-a urmat, care a fost o vârstă adultă nebună.

Să revenim la problema de perspicacitate. Orașul care-l depășește pe orașul de pe locul doi ajunge tot pe locul doi, iar explicația e simplă și logică: pentru că asta e soarta lui de oraș ratat. Orice ar face, tot pe locul doi ajunge. Și dacă-l depășește pe orașul de pe locul întâi, mai sus de locul doi nu urcă.

Cluj-Napoca e un bun exemplu. Mare, modern, căutat de studenți, cu o piață imobiliară înfloritoare, Clujul suferă la capitolul destin. Atunci când a venit pe lume, ursitoarele i-au prezis că n-o să aibă parte de metrou. Mult timp, n-a fost o tragedie. Pe la 1700, nici măcar la Dristor nu era metrou. Abia mai târziu a devenit deranjantă chestia. Nu vreau să știu ce era în sufletul clujenilor când vedeau că timișorenii n-au metrou, dar că și-ar putea face în orice moment.

În încheiere, câteva cuvinte despre propunerea de a face din Cluj noua capitală. În primul rând, vreau să spun că, pe lumea asta, mai mult decât Ardealul urăsc doar Moldova, Muntenia, Crișana, Dobrogea, Basarabia, Bucovina, Banatul, Oltenia și Voivodina. Deci n-am nici un motiv să-mi placă ardelenii. Totuși, sunt de acord să mutăm capitala de la București la Cluj. Nu de alta, dar îmi sunt antipatici oamenii care-s mândri că știu capitale și vreau să-i văd puțin confuzi.

(1492 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

  1. Asta-i tot ?

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.