Home / Raport despre starea ficţiunii / Recenziile nepublicate ale lui CTP: DNA

Recenziile nepublicate ale lui CTP: DNA

Zoom

Nu sunt un tip religios. Dimpotrivă. Orice formă de credință organizată îmi repugnă. Mi se pare că religia e o formă de lașitate. Numai mișeilor le e frică de damnarea eternă și de o ființă atotputernică și omniscientă, care, întâmplător, a creat și universul. Mare lucru! Am lucrat pentru patroni de presă cu un CV mai impresionant, și tot am făcut ce-am vrut și-am venit la serviciu în treningul pe care l-am ales eu, nu ei. Trebuie să fii o fetiță de cinci ani ca să te înspăimânte iadul și perspectiva unor cazne fără sfârșit. Am înțeles, cazane cu smoală și draci care te împung cu tridentul. Așa, și? Nu mă impresionează. Doar cine nu se spală zilnic într-o cadă plină de smoală și nu se scarpină pe spinare cu furca înroșită în foc se mai sperie de iad. Noi, ceilalți, nu ne temem de nimic.

Nu sunt, așadar, un tip religios. Religia e pentru oamenii slabi, pe care presiunea socială îi face să abandoneze confortul permanent al unui trening. Am, totuși, câteva idei aproape religioase despre om și păcatul originar. Fiecare om, de exemplu, e dator să meargă la pușcărie. Faci păcatul trufiei dacă spui că n-ai făcut nimic ilegal. Trăim în România, cu toții am dat șpagă sau ne-am bucurat de o mică atenție. Dacă n-ai greșit cu fapta, atunci ai dat șpagă cu gândul, lucru la fel de grav.

Rezultă că DNA-ul, prin definiție, n-are cum să facă abuzuri. Ca om, ești deja suspect. Ca român, ești direct vinovat. Orice acuzare are nevoie de o singură dovadă: pașaportul românesc. Dacă ai trăit în țara asta, ai lăsat în urma ta un șir lung de șpăgi care duc până-n locul în care te-ai născut și unde s-a dat șpaga care te-a făcut posibil. Corupția e atât de prezentă că moneda națională e leul pe care scrie MITĂ cu cerneală invizibilă.

Am întrebat-o la un moment dat pe Laura Codruța Kövesi dacă a primit amenințări cu suprimarea fizică. S-ar zice că mă tem pentru viața ei în mod special. Nimic mai fals. E întrebarea pe care le-o pun tuturor oamenilor pe care-i întâlnesc. Mi se pare o chestie elementară. Câți ani ai, de unde ești, cu ce te ocupi, cât supraviețuiești după ce trei litri de sânge ți s-au scurs din organism printr-o rană de cuțit… Întrebări banale, care te ajută să cunoști un om mai bine. Pentru mulți, sunt chestii exagerate, poate prea personale. Asta e, atunci facem small talk și discutăm despre vreme. Ca, de exemplu, despre tsunami-ul ăla care a făcut zece mii de victime în Indonezia.

(1510 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

  1. Aparent, pe siteul asta care pe vremuri era hazliu, se scrie acum cu precadere despre cat de naspa e DNA si Codruta, si putintel despre cat de naspa e Iohannis.
    Altfel, restul universului e ignorat.
    Si e trist si ironic, sa ajungi o revista online de satira pro PSD.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.