Home / Raport despre starea ficţiunii / Recenziile nepublicate ale lui CTP: Mihai Eminescu

Recenziile nepublicate ale lui CTP: Mihai Eminescu

Zoom

M-am identificat mereu cu Eminescu datorită unor coincidențe biografice. La fel ca el, și eu am fost sufleur la o trupă de teatru. Îmi amintesc și acum, a fost o perioadă frumoasă a vieții mele, plină de încântare și nebunie. Directorul trupei mi-a spus că o să-mi placă meseria de sufleur, că o să fiu ca un fel de copil de mingi pentru actori. M-a convins pe loc. Aveam locul meu undeva în spatele scenei și, atunci când un actor își uita replica, eu îi șopteam: ”De ce nu ți-ai învățat ca lumea rolul, puturosule? Aveai două vorbe de ținut minte, nu mai mult. Mi-e scârbă să mă uit la tine. Dă-te jos de pe scenă și să nu te mai văd”. La început, actorii repetau după mine exact ce le ziceam, dar de la un punct încolo s-au prins și au cerut să fiu dat afară. Doar că directorul nu avea pe cine să pună în loc și m-a păstrat. Am continuat să-i dojenesc și, cu timpul, mi-am rafinat insultele. Așa a apărut prima mea piesă de teatru, De ce ți-ai uitat rolul, jivină? Se joacă acum la Bulandra.

Se spune că Eminescu nu a fost apreciat de contemporani. E adevărat, dar nu mă miră. Era foarte greu să-l găsești, pentru că umbla mereu prin codru. Acolo era vedetă. Se spune că purta ochelari de soare și-o șapcă de baseball cu cozorocul tras pe frunte, ca să nu-l recunoască viețuitoarele și stejarii. Din toată pădurea, el vorbea doar cu codrul. Nu se cobora la nivelul jivinelor.

Există însă și ceva ce nu-mi place apropo de cultul lui Eminescu. Lumea îl laudă că e mereu actual. De ce ar fi asta o mare virtute? Nu e mare lucru să fii actual. Toate chestiile care se întâmplă acum sunt actuale. De ce mai am nevoie și de un poem de acum 140 de ani care să fie actual? Plus că ar trebui să-i apreciem mai mult pe scriitorii care nu sunt actuali și nu le e rușine cu asta. Ar trebui să-i lăudăm mai des pe poeții ale căror balade nu mai au nimic în comun cu prezentul nostru. Să zicem ceva de genul: Acum politicienii corupți își dispută conducerea țării, dar iată ce lucruri fără nici o legătură scria pe la 1880 acest poet despre mersul cu trăsura! Oare a putut el anticipa că n-o să ne mai intereseze subiectul după 137 de ani sau a fost o pură întâmplare? E vorba de geniu sau de noroc? Nu vom ști niciodată.

Citesc și acum cu plăcere poeziile lui Eminescu, deși am o reținere apropo de “Luceafărul”. De ce trebuie să aibă 98 de strofe? E prea mult. Oare s-a terminat egal după primele 50 de strofe și a fost nevoie de prelungiri?

(1510 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

  1. Nu cred ca poti sa te depersonalizezi atat de mult incat sa vorbesti atat de aproape de original. Probabil ctp e un alter ego al tau 🙂 . Foarte bun, imi suna in cap vocea lui citind textul si asta ma face sa rad cu lacrimi :)))

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.