Home / Raport despre starea ficţiunii / Recenziile nepublicate ale lui CTP: Mineriada

Recenziile nepublicate ale lui CTP: Mineriada

Zoom

Într-o țară normală, Iliescu n-ar fi chemat minerii. Minerii sunt oameni simpli, din popor, care nu știu să urască și nici nu-s în stare să explice de ce lovesc. De ce să-i chemi pe ei? Ca să-i tulburi și mai tare? Într-o democrație matură, un președinte care vrea să asmută o parte a populației împotriva alteia îi cheamă pe jucătorii de tenis. Înalți, musculoși, antrenați, jucătorii de tenis au disciplina atacului prin surprindere. Pot elibera o piață publică în mai puțin de trei seturi.

Sunt un om al cifrelor. Dacă vrei să-mi spui ceva, arată-mi cifre. Așa mă convingi cel mai bine. Am citit că anul trecut s-au vândut în Rusia un milion de rachete de tenis și o singură minge. Ce joc mai e ăsta? Normal că se ajunge la violență, pentru că toți oamenii ăia înarmați cu rachete își dispută singura minge.

Așa sunt jucătorii de tenis, pătimași. Iliescu putea lejer să-i cheme în 1990 ca să elibereze Piața Universității. Și nici măcar nu trebuia să-i aducă cu trenurile din Valea Jiului. Veneau ei singuri pe jos, de la Arenele BNR, mergând agale în joc de glezne ca să se încălzească și hidratându-se tot drumul. Dar vă spun eu de ce n-a făcut-o. I-a fost frică. Știe că tenismanii sunt greu de controlat. Ar fi preluat apoi puterea și ar fi transformat România într-o dictatură a tenisului de câmp. Acum Simona Halep era președinte, iar eu, cronicarul pleșuv de la curtea ei, care-i pupă adidașii pe la întâlnirile oficiale cu Donald Trump.

Mi se pare normal ca Iliescu să răspundă în fața Justiției. Trebuie să explice de ce nu i-a chemat pe jucătorii de tenis și să suporte rigorile legii. Nu mai merge așa. Dosarul Mineriadei trebuia de mult trimis în judecată. Mă bucur că s-a întâmplat asta. Acum e timpul să vedem ce spun arbitrii.

 

(1510 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.