Home / Raport despre starea ficţiunii / Recenziile nepublicate ale lui CTP: Pavianul cu mantie

Recenziile nepublicate ale lui CTP: Pavianul cu mantie

Zoom

De când mă aflu pe acest Pământ, am dat o sumedenie de porecle. Multe dintre ele, chiar mie. Și să nu credeți că am fost blând. Am folosit inclusiv pentru mine porecle animaliere, pentru că mie îmi place să compar orice cu o sălbăticiune fără minte și glas, care umblă despuiată prin păduri sau pe stânci pentru că n-are destulă conștiință ca să se rușineze de propria goliciune. Mi-am dat și mie porecle, deci. Ani la rând m-am făcut în toate felurile: Tigru Semeț, Lup Cerebral, Vultur Spontan, cum mi-a venit la gură.

Când mă auzeau oamenii țipând la mine însumi cu aceste apelative, se cruceau și treceau mai departe. Probabil că-n mintea lor era ceva de genul: ”Oau, acest gazetar e foarte exigent cu politicienii, dar nici pe el nu se menajează deloc. Uite, ăsta model de imparțialitate și echidistanță! Mai rar așa oameni. Doamne, apără și păzește! Hai, Costeluș, de-aici, că nenea nu e normal”.

Odată, eram cu amicul meu, Marian, la Biblioteca Academiei, căutând în manuscrise vechi dovezi ale unei civilizații antice de cyborgi pozitronici pe aceste meleaguri. Era o după-amiază senină de toamnă. Frunzele se legănau în vânt ca niște farfurii zburătoare care se pregătesc de aterizare într-un câmp gravitațional slab. Ciripitul păsărilor mă făcea melancolic. Mă gândeam la nemurirea sufletului prin stocarea minții umane într-un cip. Oare în viitor, când o să fie comună această practică, o să apară expresia ”nemuritor de rând”?

Dar ceva mi-a tulburat meditația. Un telefon mobil a răsunat în toată sala de lectură ca un clopot vechi mănăstiresc care-ți sperie căprioara pe care te pregăteai să o suprimi fizic cu mâinile goale, folosind ca armă albă unghia de la degetul mic. ”La naiba!”, am strigat la mine. ”Concentrează-te, Leopard Creativ! Adună-ți gândurile, Fiară a Literaturii de Anticipație!”

Degeaba. Telefonul continua să sune și mă zgâria pe creier așa cum am făcut-o eu atunci când mi-am îndepărtat calota craniană și mi-am atins lobul frontal cu un cui ca să văd dacă gâdilă. Într-un târziu, soneria s-a oprit. Posesorul răspunsese. Era chiar telefonul lui Marian, pe care-l anunța soția de la spital că naște. ”Felicitări, omule!”, i-am zis și, de bucurie că mai vine pe lume un Homo sapiens care ne va ajuta pe viitor în războiul mondial cu roboții, m-am oferit să vin cu el la maternitate.

– Chiar nu mă așteptam să nască azi, mi-a spus Marian în mașină. Nu-s deloc pregătit.

– Ce-ți trebuie? Scutece? Pot să te ajut cu niște piei de vițel pe care le-am purtat eu ca scutece pe vremea când eram crescut de lupi.

– Mulțumesc, dar cred că iau din Carrefour. Oau, ce fericit sunt! Nici nu știu ce nume să-i pun. Adrian? Bogdan? David?

– Ce vorbești, prietene? i-am retezat-o scurt. Ce nume-s astea?

– Paul?

– Doar dacă vrei să ajungă un contabil obez cu tulburare bipolară.

– Rareș?

– Nu, că nu-i voievod moldovean înrudit cu Ștefan cel Mare.

– Andrei? Radu? Teodor?

– Prea banale.

– Pentru tine văd că nici un nume nu-i bun.

– Ascultă, Mariane, tu vrei să-i dai copilului tău cel mai bun nume din lume. Nu trebuie să te mulțumești cu orice.

– Și care-i cel mai bun nume?

I-am spus și m-a ascultat.

Într-o zi, Șobolan Sârmos, fiul lui Marian, o să-mi mulțumească.

(1477 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.