Home / Raport despre starea ficţiunii / Recenziile nepublicate ale lui CTP Pensiile nesimțite ale militarilor

Recenziile nepublicate ale lui CTP Pensiile nesimțite ale militarilor

Zoom

În tinerețe, am vrut și eu să mă fac militar. Îmi plăcea că îți dădeau armă și nu trebuia să mai improvizezi tu arcuri cu săgeți ca să vânezi căprioare. Apoi, era perfect legal să ucizi. Mă rog, cel puțin așa credeam eu la început. Abia pe urmă am citit scrisul cu litere mărunte din contract și-am aflat că aveai voie să omori doar în caz de război și dacă îți ordona cineva să tragi. A, și mai era o condiție: celălalt să fie inamicul. Prea multe reguli, nu m-am adaptat cum trebuie.

În plus, nici n-aveam voie să lupt în trening. Păi, ce să fac cu bocancii în picioare, domnule colonel? Luptă dumneata cu bocancii. Mie îmi trebuie niște teniși ușori, ca să mă mișc repede și să fug, în caz de ceva.

Dar am admirat cariera militară. Pentru militar, pușca e ceva ce te ajută practic să supraviețuiești, cum e racheta de tenis pentru un jucător profesionist care se bate pe viață și pe moarte cu un dușman agresiv și trebuie să-i friga una în moalele capului ca să scape.

Și tocmai pentru că respect armata, nu-s de acord cu pensiile nesimțite ale militarilor. Sunt niște oameni bravi, ar merita ceva mai bun. De ce să-și ducă bătrânețile cu niște pensii nesimțite? Unele care nu strâng masa după ele, care nu șterg deloc praful prin casă, care nu contribuie deloc la întreținere, deși ar avea de unde.

Un militar care a jurat credință patriei are dreptul la o pensie bună, la locul ei, modestă chiar. Nu trebuie ca pensia să fie mai șmecheră decât militarul care o ia. Altfel, militarul o să fie complexat, dominat de pensie. El trebuie să poată ține capul sus în fața pensiei pe care o primește de la stat. Vorba aia: el primește pensia, nu pensia pe el.

Dragi republicani, în încheierea acestui text, vă întreb: sunteți de acord sau nu cu pensiile nesimțite? Nu e cazul să-mi și răspundeți, pentru că, sincer, nu mă interesează.

(1478 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.