Home / Raport despre starea ficţiunii / Recenziile nepublicate ale lui CTP: Protestele

Recenziile nepublicate ale lui CTP: Protestele

Zoom

O să intru direct în subiect. Domnule, mie nu-mi plac protestele. Ce-i asta? O mulțime de oameni care strigă la unison, împotriva aceluiași lucru? Pe mine să nu contați. Nu-mi place când toată lumea e de acord și strigă pe o singură voce împotriva Guvernului. Unde e spiritul de frondă, unde gândirea independentă? Oamenii ăștia sunt cetățeni într-o democrație sau ce sunt? Cum să fii de acord cu încă zece mii de oameni și să scandezi aceleași versuri simple și memorabile pe care le auzi la ei? Ce, tu nu poți să vii cu propriul tău distih?

Apoi, nu-mi place că toate scandările sunt în versuri care rimează. Oameni buni, nu mai suntem în școala generală, să recităm Coșbuc. Poezia modernă a mai evoluat. Hai mai bine să venim cu niște scandări în vers alb. Niște scandări fără rimă, care imită fluxul conștiinței. Eu, dacă ar fi să ies în stradă, aș scanda următoarele:

Dragnea, nu uita,

Vrem să pierzi alegerile.

Ești un politician corupt

Și poporul nu are încredere în tine!

 

E mai bine, nu? Sau:

 

Ieșiți din casă

Dacă sunteți împotriva corupției!

 

Nu-mi place nici stilistica atacului la adresa PSD. Cum adică ”PSD, ciuma roșie!”? Sună ca și cum ciuma ar fi un lucru rău, un element nociv democrației, care încurajează corupția și denaturează alegerile, transformându-le într-o licitație pentru voturi. Ciuma era o boală nobilă, onestă, care nu-ți ascundea nici un moment că vrea să te omoare. PSD, în schimb, minte și iar minte. Minte uneori și fără motiv. Odată, la un festival de film, l-am întrebat pe Liviu Dragnea dacă îl cheamă Liviu Dragnea și mi-a răspuns în rusă, descleștându-mi mâinile din jurul gâtului său. Pretindea că e un regizor pe nume Nikita Mihalkov, deci imaginați-vă până unde a mers impostura în acest partid. Mi se face scârbă. Cum să compari ciuma, o boală nobilă, de tradiție, cu un asemenea comportament deviant și imoral? Jos protestatarii! Le dau două stele din cinci și deseară o să ies în stradă ca să-i bombardez cu roșii stricate.

(1476 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.