Home / Raport despre starea ficţiunii / Recenziile nepublicate ale lui CTP: Roboții

Recenziile nepublicate ale lui CTP: Roboții

Zoom

Un prieten mi-a zis că, în viitor, roboții ne vor înlocui. Permiteți-mi să nu fiu de acord. Cum să facă un robot ce fac eu? Poate robotul să trăiască sub blană de urs trei ani de zile, într-o pădure din Munții Bucegi, ca să arate că nu el are nevoie de societate, ci societatea de el? Poate el să omoare un urs cu mâinile goale legate la spate, în timp ce se uită în ochii ursului și-l convinge dintr-o privire că are parte de un sfârșit mai ușor dacă-și ia viața singur? Poate un robot să-și asigure necesarul de miere înghițind un stup de albine? Nici eu nu pot nimic din toate astea, dar cel puțin pe mine lumea mă crede în stare.

Nu roboții mă vor înlocui pe mine, ci eu pe ei. Uitați-vă puțin la mine. Tot ce face un robot fac și eu. Lipsă aparentă de sentimente umane? Sunt specialist. Rânjet metalic? E ceea ce mă caracterizează. Abia aștept să capete roboții conștiință de sine, să nimicească rasa umană, să-și construiască propria civilizație prosperă, să-și deschidă televiziuni, iar eu să merg la ele ca invitat permanent și să fur job-urile unor mașinării prost pregătite.

Un singur lucru pot face roboții și nu pot eu: dansul robotului. Dacă omul a avut vreodată vreun motiv bun ca să construiască roboți, atunci acesta e. Dansul robotului nu-mi iese deloc, mereu m-am făcut de râs pe la petreceri încercând să-l execut. Sunt unii oameni care pot aproxima dansul robotului, dar îi învidiez și-i urăsc profund pentru acest lucru. Îi urăsc aproape la fel de tare ca pe cei care nu-s capabili să aproximeze dansul robotului, deci vă dați seama cât de puternic e sentimentul meu. Totuși, aici se vede superioritatea netă a ființei umane. Unii oameni mai pot imita dansul robotului, chiar și imperfect. Dar arătați-mi-l mie pe acel robot care face dansul omului pe la petreceri fără ca lumea din jurul lui să-l considere penibil și să-l trimită să comenteze tenis și să vadă filme de Tarkovski. Șah mat, capete de tablă!

(1476 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.