Home / Raport despre starea ficţiunii / Recenziile nepublicate ale lui CTP: Sărbătorile de iarnă

Recenziile nepublicate ale lui CTP: Sărbătorile de iarnă

Zoom

Nu sunt un mare fan al sărbătorilor de iarnă. Și, până la urmă, de ce aș fi? Câte turnee de Grand Slem au câștigat sărbătorile, ca să fiu fanul lor? N-aș comenta sărbătorile de iarnă la televizor nici să-mi iau un trening roșu cu tichie de Moș Crăciun și-o sanie cu motor de Dacie 1300.

Când eram copil, însă, îmi plăcea mereu apropierea Crăciunului. Părinții vedeau bucuria din ochii mei și mă lăsau pe mine să tai porcul. N-o să uit nici diminețile alea de Crăciun în care găseam daruri sub brad și eu mă duceam la miliție să reclam că cineva a pătruns la noi în casă, probabil pe horn, și a lăsat marfă capitalistă de contrabandă, ambalată frumos în hârtie multicoloră.

– Tovarășe polițist, putea să ne omoare pe toți.

Milițienii zâmbeau și spuneau să nu-mi fac griji, pentru că Moș Crăciun nu există, e doar o invenție a bancherilor americani care vor să încurajeze consumul. Doar Moș Gerilă este real. Și ca să mă calmeze, tovarășii milițieni mă luau cu ei în mașină și începeam să patrulăm pe străzi, ca să-i prindem pe spionii imperialiști care atentau la tihna societății.

Odată am văzut un pletos în blugi și teniși. Mașina Miliției a oprit în dreptul lui, l-a tras înăuntru și l-a dus la secție, ca să-l tundă. M-au lăsat chiar pe mine să bag mașina de tuns în pleata lui și l-am tuns cu chelie, adică zero pe mijloc și-n vârful capului, și cu 4 în lateral și-n spate. Arăta ca un ziarist intransigent de vârstă mijlocie. Ce penibil!

Apoi, mai e un motiv pentru care nu-mi place Crăciunul. Prea multă fățărnicie. Prea multă impostură. Oameni care se prefac că sunt ceea ce nu sunt. Nimic mai scârbos decât un bărbat normal, ca mine și ca tine, care pretinde că e un bătrân darnic și bun din Laponia. Mereu, când văd un Moș Crăciun în mall, mă duc la el și îi smulg barba, ca să-l demasc. Nu vreau să mă gândesc ce-o fi în sufletul adevăratului Moș.

(1510 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.