Home / Raport despre starea ficţiunii / Recenziile nepublicate ale lui CTP: Știrile false

Recenziile nepublicate ale lui CTP: Știrile false

Zoom

Să vă spun cum era în anii ’90, ca să înțelegeți de ce lumea a decăzut ca un hoit de măgar putrezind la marginea drumului în aerul fetid al verii. Păi, în 1993, dacă te duceai la Intercontinental să schimbi o sută de dolari, niște valutiști îți dădeau un teanc de lei umplut cu ziare. Banii erau falși, dar ziarele conțineau știri adevărate. Relatări fidele, nene. Numai reportaje pline de acuratețe, de la fața locului, și opinii de la cei mai avizați analiști. Asta e diferența. Acum poți să ai câți bani vrei, dar lipsește presa de calitate de pe vremuri, pe care puteai să o citești până și într-un teanc de hârtii cu care tocmai fusesei escrocat, pierzându-ți economiile de-o viață.

Orice site ai deschide, dai numai peste știri false. Una anunță că nu mai sunt un ziarist relevant și că livrez opinii convenționale și exagerate stilistic. Fals. Altele spun că merg în trening la TV. De ce sunteți tendențioși, domnilor, și nu vorbiți și despre ziua aia când am mers în emisiune îmbrăcat la costum și am plecat apoi direct la tenis, de era să mă spânzur cu cravata în timp ce mă întindeam după o minge? Da, atunci când am jurat că n-o să mai merg la TV îmbrăcat în altceva decât trening câte zile oi avea. De ce sunteți tendențioși și generalizați? Numai știri false peste tot.

Urăsc minciuna. Am căutat mereu să spun adevărul, lucru greu de făcut dacă scrii SF și trebuie să vorbești despre extratereștri și nave spațiale. Pentru o nuvelă trebuia să mă documentez minuțios luni de zile și nu de puține ori părăseam galaxia pentru a face muncă de teren. Am vorbit în perioada aia cu multă lume. Oameni și nu numai.

De aceea, știrile false îmi repugnă. Dacă e ceva ce urăsc mai mult pe lumea asta decât știrile false, acelea sunt știrile adevărate. Le ziceam de multe ori reporterilor mei: cu ce-ați venit, mă, la mine, cu delațiuni? Că nu știu ce politician a zis nu știu ce și că nu știu ce comisie parlamentară a avizat pozitiv o lege? Voi de-aia v-ați dus acolo, să trageți cu urechea și să pârâți? Nu-i frumos. Când o să vă ocupați și voi de acea formă a presei cu adevărat importantă, care e comentariul politic expresiv și cu o imagistică violentă?

(1510 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.