Home / Bibliomania / Români, vi se dă borșul!

Români, vi se dă borșul!

Zoom

Fierbe literatura:Mihai Tatulici publică fără întrerupere. Ieri, două cărți despre Băsescu, azi – una despre borșuri și ciorbe. E, pe undeva, normal: după beție, trebuie să te dregi.

„Borșuri și ciorbe” e o culegere de rețete vechi, recuperate din tezaurul gastronomic medieval, formule după care au gătit generații de vlahi, cumani, lipoveni, otomani și moldoveni, și care s-au transmis, din bunic în bunic, pe calea sărăciei, pînă la Tatulici.

Borșul e, dealtfel, o prescurtare alimentară a etosului românesc: o zeamă în care plutesc legume și care, din cînd în cînd, dă în clocot. Borșul are doi părinți cunoscuți:agricultura precară și fuga din calea năvălitorilor. Fiertura de buruieni a scos mereu timpi mai buni decît mușchiulețul maturat de zimbru. Oala, deseori folosită și drept coif, putea hrăni repede un clan flămînd și fugărit, pe cînd proțapul cerea răbdare și o ariergardă mai puternică.

Deosebirea dintre borșuri și ciorbe e borșul, adică acealicoare acră din tărîțe fermentate care se toarnă peste bulbi și rădăcini opărite începînd cu secolele VII-VIII și care azi se servește după mahmureală, alternativ cu zeama de varză. Borșul a vindecat de greață milioane de bărbați care purtau arc și suliță, hrănindu-le, totodată, familia și iluziile.

Ciorba vine din sud, din Mesopotamia, adusă de turci și mîncată, o vreme, doar de ei. Ciorba e mai dulce, mai dreasă și mai puțin îndrăgită de băutori. E materia de bază a supei, care se obține forțînd ciorba să treacă printr-un ciorap.

Rețetele adunate de Tatulici în cartea lui de gastronomieau o diversitate halucinantă. Uneori, strămoșii noștri arată atîta imaginație, încît ajungi să te miri că n-am ajuns imperiu.Născute din nimicuri și din grabă, borșurile arhaice sînt fotografii ale societății tradiționale făcute cu mult înainte să apară dagherotipul și placa de cupru argintat. Mai precise decît cronicile și mai gustoase decît snoavele, aceste zemuri seculare și fierbinți au extras din plante, din cultură și din religie doar partea necesară, adică aromele și culoarea.

Cartea lui Tatulici cotrobăie prin gospodăriile țărănești și boierești, și scoate la iveală rețete după buget, de la borșul de lobodă la borșul de morun și de la ciorba de știr la ciorba de cocoș. Sînt sute de feluri în care poți fierbe o găină, un iepure, o vacă sau un crap, sute de combinații între zarzavaturi și legume, sute de povești cu familia de strămoși așteptînd în jurul oalei. E o carte după care-ți lasă gura apă.

Mihai Tatulici, Borșuri și ciorbe, editura Paideia 2017

(324 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.