Home / Şoapte / România lucrului bine pregătit

România lucrului bine pregătit

Zoom

Pînă la alegerile locale și parlamentare din 2020 mai este destul timp, spun optimiștii care vor să dea lovitura în alegeri cu un nou partid. În același timp, alegerile europarlamentare și cele prezidențiale sînt anul viitor. Ba chiar pînă la europarlamentare mai este doar un an și două luni. Prea puțin timp, deja, pentru pesimiștii care ar dori să dea lovitura în alegeri cu un nou partid.

Pe bănci de lemn, în scunde taverne mohorîte, oamenii muncii din domeniul strategiei și comunicării politice scriu scenarii, fac analize, compară trecutul recent cu viitorul improbabil și se chinuie să aleagă data potrivită pentru lansarea partidului Centenarului, România 100, condus de Dacian Cioloș.

Unii ar vrea ca partidul să se lanseze cît mai repede, ca să prindă cheag, să aibă structură în teritoriu, să nu fie doar o iluzie cu picioare de lut. Alții dau drept exemplu USR-ul, care a reușit să obțină 9% din locurile din Parlament deși s-a înființat în vară și a candidat la final de toamnă. Iar structura nu pare atît de importantă, cîtă vreme funcționează Facebook-ul.

Da, dar USR nu a putut nici măcar să asigure mini-majoritatea necesară, alături de PNL, pentru a împiedica PSD să ajungă iar la putere, spun scepticii. Da, dar președintele PSD nu era condamnat definitiv și cu executare, spun optimiștii.

Și, uite-așa, prin aburii de fum ai țigărilor electronice, planurile și strategiile se bat cap în cap, lansarea fiind gîndită fie pentru decembrie 2018, fie pentru primăvara lui 2019. Cu o condiție: să mai reziste reduta statului de drept și să facă ordine în partidele mari. Căci nu se poate – se spune că s-ar fi auzit un cor de voci tehnocrate – ca ei să-și sacrifice viața, viitorul, calea și adevărul, iar partenerii instituționali să fie preocupați doar să-și salveze fundurile, în loc să pună mîna și să facă dosare din alea beton, ca pe vremea lui Morar, care nu se lăsau cu achitare.

(6045 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.