Home / Anticrizul / Să ne lase NATO, noi avem șanțuri de apărare

Să ne lase NATO, noi avem șanțuri de apărare

Zoom

Nu știu dacă ați observat, dar România e, citez, „un exportator de securitate” în Europa. După orice summit cu teme militare și după orice întâlnire la nivel înalt între vreun oficial român și vreun oficial străin, se aplică placa asta. Cu securitatea, cu stabilitatea regională, cu expertiza noastră în domeniul militar. Pe urmă, după două zile, o reluăm pe aia cu 2% pentru bugetul de apărare. Peste încă două zile mai povestim cum e bine, Doamne, că am luat o duzină de avioane F-16 la mâna a doua și că acum ne apărăm cu duzina asta și încă 20 de MiG-uri. Adică noi avem 30 de epave și rușii au peste 2.000. Dar e OK, merge. Dar știți ce neglijăm în discuție? Apărarea la nivel local. La nivel de gospodărie, la nivel de localitate și de cătun. Acolo, fraților, suntem campioni. Iar cel mai bun model vine de la Stamate, din județul Suceava.

Stamate ar putea fi persoană fizică dacă nu ar fi o localitate din Suceava. Dacă ar fi persoană fizică, Stamate ar fi genul de om care nu se ia după zvonurile și modele hipsterești. Nu. Stamate pune mâna și face. Până vine Trump să apere satul, Stamate a pus mâna pe banii europeni și a făcut un rând de șanțuri de apărare pe lângă gospodării. Pentru că strategia e cheia victoriei pe front, construcția șanțurilor de apărare a fost mascată într-un proiect de asfaltare, plătit de UE cu 1,5 milioane de euro. Și pe lângă șapte kilometri asfaltați, Stamate s-a făcut cu șanțuri adânci de vreo doi metri pe marginea drumului. Vă dați seama? Se face rangă un localnic într-o seară, merge rezemat în gard, cade în șanț și, la cât e de adânc, ajunge la fundul șanțului a doua zi, când e deja treaz.

Problema nu ar fi mare, că până la urmă nu suntem așa de naivi ca să ne așteptăm ca vreo autoritate publică din România să se gândească vreodată la siguranța cetățeanului. Baiul e că apare posibilitatea ca acum, la trei ani de la finalizarea lucrărilor, comuna Fântânele, de care aparține localitatea Stamate, să trebuiască să dea înapoi 50 de milioane de lei pentru că, ce să vezi, constructorul a făcut proiectul cum a poftit, începând cu șanțurile și terminând cu asfaltul efectiv. Dom’le, niște țărani. Îi aperi și ei așa apreciază. Clar, niște țărani.

 

(118 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.