Home / Anticrizul / Șade Ștefan pe statuie și dă bucureștenilor… alte statui

Șade Ștefan pe statuie și dă bucureștenilor… alte statui

Zoom

Ăștia care nu suntem prin și de prin București, salutare vouă, frați aflați în suferință. Venim cu vești bune, căci autoritățile locale continuă făurirea unui viitor de aur pentru frumoasa Capitală țării. Ați simțit vreodată că e cam nasol orașul ăla și nu prea pare a fi drăguț cu oamenii? Noi, ăștia de la provincie, da. Băi, dar și voi credeți că orașul e doar pentru voi, ceea ce e foarte-foarte fals. Trebuie tot mai mult să înțelegem un lucru: Bucureștiul va fi, într-un viitor nu știm cât de îndepărtat, un oraș perfect pentru toată lumea, doar că momentan, în 2018, Bucureștiul e un oraș perfect dacă ești statuie. Stai pe un soclu și citești ziarul? Sperăm că ești mulțumit și apreciezi faptul că autoritățile locale te respectă pe tine și pe cei asemenea ție.

Lipsea ceva prin București, dom’le. Sigur, în curând o să lipsească orice șansă de a te deplasa din punctul A în punctul B fără să mori de somn la volan, să mergi cu transportul public fără să cadă troleul peste tine sau să fii făcut cu ou și cu oțet de un taximetrist ce îți reproșează că îl plimbi departe de casă prin oraș. Dar până atunci, lipseau niște personaje importante pentru istoria orașului și, în paralel, erau niște bani de băgat în pereți.

Așa s-a născut, absolut previzibil, ideea de a realiza sculpturi dedicate generalului Henri Mathias Berthelot, domnitorului Ștefan cel Mare și teologilor reformatori Martin Luther și Jean Calvin. Ce au de împărțit cele patru personaje? Nimic, în cel mai literal sens pe care acest cuvânt îl va avea vreodată. Partea frumoasă e că toată tărășenia va costa nu mai puțin de 5,2 milioane de lei. Chiar dacă e băiat de-al nostru, din popor, Ștefan cel Mare, de exemplu, ne va costa 1,3 milioane, iar realizatorul operei va fi o veche cunoștință de-a Primăriei, în persoana sculptorului Gheorghe Tănase. Hai să vă fie de bine, statui. Măcar vouă. Noi, ăștia umani, mai stăm la rând. Tot ne-o veni cândva rândul. Poate după fântâni sau catedrale.

(118 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

  1. Unde plm erai pe vremea lui băse sau a lui vidieanu (adriiiean)? Dormeai cu poza udrei sub păturică? Zi mersi că nu ne alegem cu răpirea din Serai a lui pandele! Iar treaba cu reformații chiar nu o ințelegi? Sau ai scis asta aşa, la ioha, pentru că te pricepi oleacă la ciopleală şi vrei să iți pice şi ție vreo aşchie de ros?

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.