Home / Experimentul zilei / Scurtă istorie a rasismului: Evul Mediu (I)

Scurtă istorie a rasismului: Evul Mediu (I)

Zoom

732: Primul val de refugiați mauri ajuns în Aquitania întîlnește, la Tours, cordonul de forțe de ordine comandat de Carol Martel. După standardele medievale, e prima integrare cu succes a imigranților africani pe pămînt francez.

793: Vikingii atacă Lindisfarne. Urmează 273 de ani de atacuri și cuceriri constante, pe care britanicii le tolerează de teamă să nu fie cumva catalogați drept rasiști și xenofobi.

800: Tragedie pentru multiculturalismul europen: Carol cel Mare, rege al francilor, burgunzilor, saxonilor și lonbarzilor, se încoronează împărat al romanilor. Împărăteasa Irina a Bizanțului e devastată: acum, ea și Carol nu pot frecventa aceleași cluburi pentru că nenorocitul vine și el îmbrăcat în purpura imperială.

1066: Primul referendum Brexit din istorie se încheie la Hastings cu victoria taberei pro-normande a lui William Cuceritorul.

1096: Acțiunea de pacificare a Orientului Mijlociu ia sfîrșit cînd prima cruciadă cucerește Ierusalimul. Următorii două sute de ani de război continuu îi fac pe europeni să realizeze că e destul de ridicol să invadezi Orientul cînd tu n-ai momentan ce democrație să aduci acolo, iar caii merg în continuare cu fîn, nu cu petrol.

1297: Primul referendum pro-independență al Scoției, condus de William Wallace la podul Sterling. Invalidat de englezi pe motiv că, la final, nu prea mai rămăseseră observatori.

 

(964 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.