Home / Șut şi ţară / Se ascute lupta de pasă!

Se ascute lupta de pasă!

Zoom

Mai trece-o noapte, trece înc-o zi, se înmulțește numărul de pase, iar marii granzi se dovedesc a fi cîștigători în fazele periculoase. Parafrazăm versuri proletcultiste din anii ’50 doar pentru a reaminti un fix al presei comuniste din anii ’70-’80 ai secolului trecut: se adîncesc decalajele dintre bogați și săraci!!!

Pe atunci, în anii ăia îndepărtați, lumina venea (și) de la Răsărit. Acum vine (și) de la Apus. Bun, hai să vedem primele cinci campionate din Apus. Germania – înseamnă Bayernu’ nostru (chiar dacă nelămurit) plus ceilalți. Franța – adică PSG et les autres. Italia – Juventus e tutti quanti. Spania – aceeași luptă în doi, Real-Barça, unde-și mai vîră capul, picioarele și stilul cîinos Atletico. Anglia, o excepție notabilă – faimosul lor Big Four se deplasează spre un Big Six sau, mai știi, chiar Seven, de cînd niște no name ca Leicester au luat titlul. Dar ei, pe Insulă, își permit așa ceva. Stau pe un purcoi de bani (înspre două miliarde doar din drepturile de televizare). Noi, de pe Continent, abia putem percepe asemenea sume nesimțite. Unde mai e competiția?

Eram în vacanță atunci cînd, în Champions League, Barcelona le dădea șapte boabe zgîrciților scoțieni de la Celtic. Mai chibzuiți, ai noștri de la Bayern le-au administrat doar cinci cazacilor de la Rostov pe Don. Diferența de valoare a fost evidentă. De aici, pentru unii, și o propunere: să se facă Superliga Europei! Cu Barcelona, Real, Bayern, Man. City, Juventus, PSG și alte cîteva din campionatele tari. Hai, nu, pe bune?! Dacă o asemenea aberație s-ar pune în aplicare, ar însemna să ne mutăm pe hochei, baseball, baschet și fotbal american, nu fotbal european, așa cum îl știm, cel mai bun.

Asta ca să nu mai zicem că tendința s-a propagat pînă și-n rîndul clasei jucătoare, muncitoare. Messi și Ronaldo, de ani mulți, au confiscat “Balonul de Aur”. Sînt, acum, cei mai buni. Mai tari ca Kempes și Maradona sau, respectiv, Eusebio și Figo. Hai, atunci, să fim chiar eficienți. Pe bune, de ce ne mai trebuie atîtea partide de căcat? Mult mai tari ar fi niște meciuri unde să joace doar zece Messi vs. zece Ronaldo, cu doi Neuer portari. Dacă ăsta va fi fotbalul viitorului (doar cu ei, bogații, între ei), nenică, ne lăsăm de fenomen și ieșim în stradă. Păi, pe bune, nici chiar așa! Să ia doar unii, puțini, toate trofeele, iar ceilalți, majoritatea, doar niște firimituri.

Hai la lupta cea mare, outsider cu outsider să ne unim, Internaționala fotbalistă prin noi s-o făurim!

(316 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.