Home / Jurnal apropologic / Se construiesc gropi

Se construiesc gropi

Zoom

Andrei Andreicuț, mitropolitul Ardealului, face umor, stand-up comedy. Una dintre ultimele lui glume sună așa: “Din punct de vedere pragmatic, țara nu s-ar prăbuși dacă toate tinerele familii din România ar avea măcar câte trei copii: unul pentru tata, unul pentru mama și unul pentru țară și Biserică. Dacă ar fi așa, atunci nu ne-am prăbuși demografic”.

Chiar sună frumos “prăbușirea demografică”, o formă de dispariție lentă, liniștită, o țară părăsită ca un sat din Apuseni. Ici-colo câte un bătrân în fața casei și la biserică popa, așteptându-i pe localnici să-și plătească înmormântările.

Andrei Andreicuț, mitropolitul Ardealului, a turnat la Securitate pe timpul lui Ceaușescu. A fost ales mitropolit de colegii popi după ce CNSAS l-a dat în vileag. Nu, Andreicuț nu a recunoscut după Revoluție, nu și-a cerut iertare în fața lui Dumnezeu și a semenilor. Cu alte cuvinte, Biserica Ortodoxă din România nu a avut nici o greață că Andreicuț a colaborat. Mulți politicieni i-au pupat de-atunci mâna cu care a scris turnătorii la Securitate. Cică i-ar mirosi a copită.

Nu l-ați auzit pe Andreicuț vorbind vreodată despre adolescentele din România care rămân însărcinate, despre copiii nerecunoscuți de tați, despre sărăcia imensă din rândul familiilor cu mulți copii, despre cazurile de HIV în rândul tinerilor, despre lipsa oricărei educații privind sănătatea în școlile din România. În schimb, Biserica s-a opus orelor de Educație sexuală.

Turnătorul își continuă gluma: “Din nefericire, familii care au putere economică se limitează să aibă un copil, maximum doi și gata. Mulți dintre ei nu vor putea întemeia o familie și vedeți care este rezultatul”.

Mulți dintre ei nu vor putea întemeia o familie? De ce? I-a șoptit vreun colaborator ceva? Nu vor putea întemeia o familie în sensul tradițional sau cum?

A plecat frecându-și mâinile turnătorul – România e o țară îmbătrânită, se umplu cimitirele, se construiesc gropi, vine banul.

(1182 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.