Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Sense0

Zoom Sense0

Ce-ar putea avea în comun o DJ-iță islandeză care trăiește la Londra, un polițist din Chicago, un actor de telenovele gay din Mexico City, o farmacistă din Mumbai, un spărgător de seifuri berlinez, o bloggeriță hacktivistă trans din San Francisco, un șofer de culoare din Nairobi și o afaceristă pasionată de arte marțiale din Seul – opt tineri de 25 de ani împrăștiați pe tot globul? Deși sună ca o premisă de banc cosmopolit, din seria „Un american, un rus și un român…”, absolut nimic, dacă n-ar fi personaje principale în serialul Netflix Sense8, al cărui sezon 2 a debutat cu un episod special de Crăciun.

Născuți în aceeași zi, 8 august (opt a opta, v-ați prins?), indivizii ăștia descoperă la un moment dat că sînt parte a unui cluster, un ciorchine de boabe umane interconectate telepatic emoțional, care le permite să-și împărtășească gînduri și sentimente și să aibă experiențe extrasenzoriale între ei, de parcă ar fi legați la o rețea de Intranet neuromotor: se aud vorbind, se vizitează unii pe alții, își împrumută unii altora, la nevoie, cunoștințe și abilități. Super-cool, nu? Partea proastă e că această superputere vine la pachet cu un deranj major: eroii noștri sînt vînați de BPO, Biologic Preservation Organization, o organizație secretă despre care nu ni se spun prea multe lucruri, condusă de un anume Doctor Whispers, un bătrînel care, deși pare inofensiv, e un psihoterorist care îi hărțuiește mental, provocîndu-le coșmaruri. Cam ăsta-i pînă acum rezumatul lui Sense8 și prea multe n-ar mai fi de spus.

Foștii frați Wachowski (pentru că, mai nou, după relativ recentele operații de schimbare de sex, sînt surorile Wachowski), creatorii celebrului Matrix, au încercat să ducă mai departe ideea oamenilor conectați în matrice și le-a ieșit o chestie care, nimic de zis, arată bine vizual, dar al cărei scenariu pretențios, voit misterios și încărcat de sensuri, se percepe pe partea astălaltă a ecranului ca un story cinematografic incoerent, confuz și ușor ilogic, pe alocuri. Opt povești pline de clișee hollywoodiene dezvoltate haotic, fără legătură între ele, în care intriga este dezvăluită treptat, foarte lent, fără să surprindă cu mai nimic, în fapt, un colaj de momente de porno artistic, videoclipuri pentru piesele favorite ale regizorilor și scene repetitive, centrate pe self-awareness, diversitate culturală și toleranță LGBT. Dacă din toate cele 12 episoade ale primului sezon, plus specialul, scoți fazele cu mari impresii, sexul gratuit, propaganda de toate felurile și lași doar exterioarele filmate prin atîtea colțuri ale lumii, îți ies numai bine vreo 45 de minute de material de promovare turistică, de difuzat pe Travel Channel.

Sense8, 2015- , 10% SF, 20% dramă, 30% sex, 40% activism social, creat de The Wachowskis & J. Michael Straczynski, difuzat de Netflix.

1 comentariu

  1. #1

    Chestie de gust, poate unora le place. Analiza e justă, din punctul meu de vedere.
    Complimente, deci.
    Eşti unul dintre puţinii autori rămaşi frecventabili de pe site (din nou, părere personală).

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint