Home / Reportaj / Sensul vieții l-am descoperit păcălindu-te pe tine

Sensul vieții l-am descoperit păcălindu-te pe tine

Zoom

Există momente în viață când, pur și simplu, nu mai poți vorbi. Nu din cauze precise, nu din motive fiziologice, nu trece cu pastile de gât și nu se vindecă apelând la medicul de familie. Pur și simplu, ești mut și ușor disperat, încercâdn să bâigui ceva ce ar trebui să sune interesant. Dar nu, cum spuneam, nu poți. Stai pe scaun, imobilizat, cu privirea țintă la scenă, incapabil să-ți acoperi ochii și urechile, sursa nevinovată a acestei încremeniri nefirești. Cu greu, reușești să-ți muți privirea la stânga, spre iubita ta, și vezi și la ea aceeași uimire nețărmurită. La dreapta, dacă întorci capul, îți vei vedea prietenul, puțin mai rezistent la greutățile vieții, dar care, la rându-i, nu are cuvinte pentru a se exprima. din când în când scoate un pufăit discret. Ar putea fi de la trabuc, dar nu e. N-a avut puterea să-și aprindă unul.

Te uiți la ceas. O mai fi mult?

Mai e, că de-abia a început și nu se știe când se va termina. Ai venit special pentru un concert live al celor de la Fără Zahăr, dar până atunci ai parte de un coșmar audio scenic numit Țapinarii.

Îi știți? Cum nu-i știți? Sunt celebri, sunt legendari, au sărbătorit în primăvară 15 ani de existență. Iar în august au sărbătorit 15 ani de la primul lor concert. Atât de mult mi-aș fi dorit ca peste 15 ani, pe 16 septembrie 2031, să sărbătorim și noi alți 15 ani de la ultimul lor concert…

Căci poate e urât ce facem noi aici, dar nici ce fac Țapinarii pe scenă nu e deloc frumos.

Țapinarii sunt, de fapt, doi băieți:

Cosmin Covei și Adrian Tănase. Ce i-a făcut pe ei să se îndrepte spre o carieră muzicală, cine le-a zis că sunt plini de umor, cine i-a amăgit că ar atrage mulțimile cu prestațiile lor, este și va rămâne un mister. Covei, de exemplu, a făcut trei ani de zile de canto-muzică ușoară la Școala Populară de Artă, cu profesoara Viorela Filip. Care profesoară n-a avut curajul să-i spună, atunci când asta mai putea să ajute societatea, că nu, nene, n-are pic de voce și că nu face decât să se chinuie. Se chinuia el pe vremea aia, prin anii ’95-’98 ai secolului trecut, dar avea să-și scoată pârleala peste decenii, chinuind la rându-i inconștienții care urmau să vină ca să-l vadă prestând live. Căci asta face, de fapt, Cosmin Covei în timpul unui concert live al Țapinarilor: chinuiește oameni mai mult sau mai puțin nevinovați. Adrian Tănase, măcar, mai știe câteva note la chitară, pare a avea oleacă de voce, nu vorbește prea mult… Dar Covei? Acest megastar, neapreciat la justa-i valoare, face tot ce poate pentru a duce renumele Țapinarilor pe cele mai înalte culmi ale showbiz-ului autohton.

Vă întrebați, totuși, de ce s-ar duce cineva la un concert Țapinarii, știind măcar vag cam ce cântă și cam cum? Păi, cum să vă spun, nu că aș vrea să mă dezvinovățesc, dar… Dar am mai spus-o deja: eram prizonierii unui concert mixt: Țapinarii și Fără Zahăr. Deci, de ceva vreme, profitând de faptul că au scos o melodie comună (“The Mother Fucker Song”), Țapinarii s-au lipit ca o vermină de Bobo și Bobi și îi târâie după ei prin țară așa cum nepoții nevolnici își țin în fereastră bătrânii împăiați pentru a le încasa la nesfârșit pensia.

Fără Zahăr e o trupă-fenomen,

după părerea mea absolut subiectivă, care combină umorul de cea mai bună calitate cu suficiente cunoștințe muzicale pentru a furniza un produs rotund, plăcut urechii și, mai ales, creierului. În textele lor găsești multiple referințe culturale din varii domenii, trimiteri la evenimente și persoane care au marcat istoria recentă și multă subtilitate. Modul perfect literar în care-și construiesc poveștile îți oferă plăcerea de a descoperi tu ceea ce voia să zică poetul, de fapt, iar asta te face să te simți oleacă inteligent.

Sunt tot doi băieți în Fără Zahăr, ca și în Țapinarii. Dar asta e singura asemănare. În rest, diferențe cât încape. Diferențe pe care le vezi încă de la probele de sunet. Bobo și Bobi, cei doi “băieți din Dorohoi” (căci da, de acolo sunt, spre amuzamentul ilogic al bucureștenilor sadea), iau probele de sunet în serios. Cosmin și Adrian, Țapinarii cum ar veni, își mai iau câte o bere. Dacă e să sune nașpa în timpul concertului, oricum nu e vina lor, e vina celor de la sunet, nu?

Și, totuși, de ce cântă trupele astea împreună?

De ce apar în spectacole comune, pe același afiș? Păi, na, e delicat de spus. Bobi, jumătatea Fără Zahăr care se ocupă de angajamentele lor muzicale, e la fel de poet și în materie de management cum e și ca textier. Și, oricât de buni ar fi textierii și compozitorii, dacă managerul e poet… Covei, în schimb, compensează lipsa de talent cu o insistență managerială demnă de o cauză mai bună. Sună organizatori de evenimente, se strecoară în line-up-uri, se insinuează oriunde vede o crăpătură. Știe, desigur, că un concert Țapinarii aduce cam 20-30 de plătitori. Care sunt, oricum, mai mulți decât spectatorii care se află în sală la final de reprezentație. Pe când un concert în două trupe, dintre care una este mult mai celebră și mai iubită de public, poate însemna și o rețetă financiară mai bună. Și, uite-așa, șoubizul românesc reînvie oarecum practicile de dinainte de 1989, când pentru a cumpăra un produs bun ți se băga pe gât și ceva nevandabil. Dar, parcă, nici atunci produsele alea nevandabile nu erau chiar atât de insipide, necomestibile și dătătoare de dureri de cap. Norocul celor de la Fără Zahăr e că sunt atât de buni încât spectatorii nu pleacă, chiar fiind supuși bombardamentului trupelor anterioare. Căci înaintea lor, atunci când vedeți pe afiș și numele Țapinarii, cântă, de fapt, formațiile vocal-instrumentale Fără Sare, Fără Umor, Fără Sens. Ceea ce face concertul Fără Zahăr și mai valoros, deși chiar nu e nevoie de asta.

(1028 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.