Home / Ghidul călătoriilor de iarnă / Sentimentul himalayan al ființei

Sentimentul himalayan al ființei

Zoom

Dacă vrei să ai parte de o amintire de neuitat, pe care să o cari după tine în împărăția cerurilor, du-te neapărat la schi sau la săniuș, sau să faci trekking în lunile mai sau iunie, în Kașmirul indian. Zboară ieftin cu compania ucraineană AeroSvit până la New Delhi (cel mai ieftin bilet poate coborî până la neverosimila sumă de 269 de euro), ia un avion pe cursele interne până la Srinagar, capitala Kașmirului (cca 100 de euro dus), și caută-l pe Mehraj Din, care este călăuză montană calificată și de care a auzit toată lumea.

El va angaja o mașină de teren care să te care pe Valea Kașmirului, până la Sonamarg, la 3.000 de metri altitudine. Vei dormi în cortul pe care ți-l va instala Mehraj Din, vei hali găinile pe care le-a cărat pentru tine Mehraj Din, din carnea cărora va face un pilaf cu legume, foarte asemănător cu gusturile tale europene, iar a doua zi vei urca pe jos, până în pasurile Piri și Nichinai, la aproape 4.000 de metri, de unde vei avea șansa să vezi în zilele senine vârful Nanga Parbat din Munții Karakoram, al nouălea gigant al planetei, de 8.126 m, care are cea mai mare verticală de pe Terra, numită Rupal, înaltă de 4.600 metri.

Mehraj Din n-o să te lase să pleci de capul tău și-ți va angaja o călăuză din tribul gujjar, care te va păzi să nu cazi într-o crevasă și să-ți putrezească ciolanele acolo sau să nu fii răpit de vreun nelegiuit de membru al organizației teroriste Jamiat ul-Mujahidin, care să scoată un preț bunicel pe tine dacă șefii lui vor afla că ești ziarist, după ce-ți vor smulge unghile și limba cu patentul.

În următoarele zile vei urca la baza ghețarului Thajwass, pe văile Piri și Birch, unde membrii tribului gujjar au amenajat cea mai insolită stațiune montană din India, unde te poți lăsa tras pe niște sănii primitive din lemn negeluit, sau plimbat pe potecile de munte în spinarea unor ponei numiți gurgur. La baza ghețarului nu există nimic amenajat, dar gujjarii au adus mese și scaune pliante, au întins un cort în care prepară băuturi fierbinți și, contra unei sume modice, te poți încălzi, stând la un ceai, așezat pe un scaun de aluminiu, într-un peisaj ca de la facerea lumii. Trei zile în Sonamarg, cu mâncarea, cortul și mașina închiriată de Mehraj Din, te costă circa 200 de euro.

Riscuri: 1) Să cazi în râul înghețat în drum spre Sonamarg și să faci șoc termic, zvârcolindu-te în chinuri groaznice, împins de convoaiele militare care au prioritate absolută. 2) Deși este aproape imposibil în mai sau iunie, nu este exclus ca tocmai mașina ta să fie măturată de o avalanșă. Când se pornesc, avalanșele smulg totul în cale și antrenează stânci ascuțite și grohotișuri de până la o tonă greutate, care te pot tăia instantaneu în două, pe linia buricului. 3) Să-ți mănânce creierul unul dintre sutele de zăgani gigantici, care se rotesc întruna pe deasupra ta, care ai început deja să prinzi miros de mic dejun. Cum să ți-l mănânce: întâi să-ți smulgă un ochi din orbită cu ghearele lor nesfârșit de lungi, după care să-ți sfredelească orbita, până în străfundurile tărtăcuței tale uimite, și să-ți soarbă materia aceea gelatinoasă cu care credeai, fraiere, că iei decizii corecte și îți faci planuri de călătorie.

 

 

(318 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.