Home / Anticrizul / Serviți o gargară cu cultură?

Serviți o gargară cu cultură?

Zoom

Ar fi chiar mișto ca cineva să facă un studiu despre felul în care, încă nu e clar cum, oamenii politici care vremelnic au condus România ne-au făcut măcar pe unii și măcar pentru scurte perioade de timp să credem nu doar că nu e rău, ba e chiar OK așa cum fac ei. De exemplu, faza cu investițiile publice în tot felul de chestii. Am putea, aproape pe bună dreptate, să îi suspectăm pe primari și pe cei care împart banii de la centru că le fac pe toate cu cartea de psihologie în mână, doar ca să ne înnebunească pe noi. Ca, de exemplu, investițiile în, sanchi, cultură.

Era o vreme în care pe toate coclaurile din țara asta apărea câte o sală de sport, câte un teren de fotbal ori câte un bazin olimpic. Se puneau sărmanii țărani la somn, după o zi pe hotar, și când se trezeau la cântatul cocoșului, zdraaaaang, castraveții erau în careul de 16 metri și fasolea se cățăra pe panoul de baschet. Și aici intervenea frumusețea gestului, în ideea că nu puteai să ieși să le zici: „Băi, primare, dar ești zdravăn matale la minte? Ăștia nu au canalizare și apă, și dumneata le dai cu sportul peste cap?”, pentru că imediat sărea unul din ăsta și te făcea cretin, spunându-ți: „Vai, dar, hei, tinerii au nevoie de sport în condiții bune și foarte bune pentru că vrem să fie vlăstare sănătoase care să asigure un viitor luminos”.

Eh, acum am mai evoluat. Lângă Cluj-Napoca, în cea mai mare localitate din țară, Florești, se face un centru cultural de 56 de milioane de lei. Evident, acum e la faza de studii de fezabilitate, că așa începe bairamul, cu niște păhărele de ban public. Dar într-o lume normală nu ai putea reproșa unor autorități că investesc în cultură, pentru că trebuie să fii nebun să nu vrei cultură, nu? Da, dar suntem noi într-o lume normală? La Florești nu prea, acolo nu există o firmă care să strângă gunoaiele și poate ați văzut pe la TV cum mișună șobolanii de parcă-s țânțari. Nu există decât două benzi de circulație pentru vreo 30.000 de oameni care în fiecare zi, la ora 5, pornesc spre această localitate. Și multe altele. Dar nu, băgăm cultură pentru că – atenție, e citat din primar – „noi nu avem un cămin cultural”. E noaptea culturală a minții să mai vorbești, în 2017, despre cămine culturale. Da’ ce-ai, primare, nu aveți unde face șezătorile? Ce, poiana e ocupată?

(115 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.