Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Sexul și puterea

Zoom Sexul și puterea

Povestirile lui Charles Bukowski par scrise pentru un cititor căruia i se rupe de impresia celorlalți despre el. Asta dacă el s-o fi gîndit vreodată la ce așteaptă cititorii din partea lui. Îmi vine greu să cred că un domn bine îmbrăcat, care are o anumită poziție socială, lasă la vedere, în mașină, un volum de Bukowski.

La fel cum nu mi se pare plauzibil că o doamnă cu pretenții, care își așteaptă rîndul la coafor, ar scoate din poșetă o carte de același autor, nici dacă ar vrea să epateze. În cel mai bun caz, atît domnul, cît și doamna ar susține o discuție despre autorii underground. Căci – nu-i așa? – trebuie să fim informați,  și ar aduce vorba și despre acest Bukowski. Mai ales că a murit, deci nu e nici un pericol ca o persoană cu un statut social de invidiat să fie bănuită că se duce să-i facă galerie la întîlnirile lui cu cititorii. Cine se ducea însă să-l audă pe Bukowski ce părere avea el despre lume și viață, după ce devenise celebru? Nonconformiștii, persoanele nemulțumite de idealul american și tinerii marginali sătui de tabuurile de acasă și de mainstream.

Nu cred însă că Bukowski era un „inocent” care își alesese un anumit fel de a-și trăi viața, în răspăr față de convențiile timpului. Cînd scrii cît a scris el, poezie, povestiri și romane, bașca articolele de ziar,  nu te poți descurca fără o anumită rigoare zilnică. Or, personajul său, Henry Chinasky, care pare cel prin care Bukowski scrie despre sine, la persoana întîi, e un bețiv puturos, obsedat sexual, care trăiește de pe o zi pe alta. Pentru el scrisul e o chestie care-i încurcă celelalte deprinderi. De ce însă Bukowski, dacă tot nu-i pasă de convenții, nu trece direct pe numele său toate cele ce i se întîmplă personajului ? Din, cred, simplul motiv că Chinasky e fantoșa literară a autorului și nimic mai mult. E cel cu care, în tinerețe, Bukowski a avut multe în comun, printre care bețivăneala aproape sinucigașă și tragerea mîței de coadă în calitate de ins care mai mult visează să fie scriitor decît că face și ceva pentru asta. Or, autorul său, chiar dacă a avut toată viața o relație apropiată cu băutura, după ce a devenit scriitor profesionist, mai mult a simulat dependența de alcool decît că n-a știut cum să se împartă între scris și pahar. Tot așa, spre deosebire de personajul său care are tot soiul de aventuri sexuale, de o promiscuitate uneori sinistră, Bukowski a fost un tip capabil de devotament față de o femeie și care a trecut printr-un șoc atunci cînd nevasta lui, pictoriță, a murit. Încît faptul că lui Chinasky i se rupe de femei e, de fapt, mijlocul prin care Bukowski se apără de propria sa memorie afectivă.

Căci în povestirile sale, chiar și în cele de un umor negru, simți că mai e ceva nespus și tragic, acoperit de beții și de mahmureli, de vise de genialitate și de o permanentă bănuială a ratării, care-i face pe scriitorii din textele lui să bea intens și să-și combată mahmureala cu noi ședințe de băutură și cu cîte o aventură sexuală de factură mecanică. Din cînd în cînd, sătul parcă să se tot întoarcă la același subiect, Bukowski o dă pe fantastic, dar pornind de la aceeași materie primă, încît fantasticul pare un vis fie al unei curve bețive care se crede Ioana d’Arc, fie produsul altcuiva, care-și închipuie că Moartea însăși l-a servit la bar.

Dacă, la noi, ești o persoană cu pretenții, n-o să te lauzi că ai citit Bukowski, dar ceva mă face să cred că în profunzimea acestor pretenții se ascunde o slăbiciune față de promiscuitatea din care, la noi, au apărut mari cariere.

Charles Bukowski, Muzică de belele, traducere de Dan Sociu, Editura Polirom, 2018.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint