Home / Serial killer / Sînt spion, dar mă tratez

Sînt spion, dar mă tratez

Zoom

Nu cred să existe pasionat de seriale care să nu știe ce e Homeland, să nu fi văzut măcar un episod din saga fostului prizonier de război convertit la islamism cu dublă personalitate Nicholas Brody, erou național și terorist sub acoperire, urmărit peste tot, pînă și în pat, de Carrie Mathison, agenta CIA labilă psihic sub presiune, dependentă de calmante. Dacă ați abandonat vizionarea la un moment dat, probabil, la sfîrșitul sezonului 3, atunci cînd Brody a fost executat de scenariști, aflați că serialul a mers înainte, chiar și în condițiile în care a pierdut pe drum o (mare) parte din fanii inițiali.

Sezonul 6, început duminică, setează următorul context: Carrie își pune cenușă în cap pentru păcatele trecutului (consecințele acțiunilor de spion antiterorist în Orient), oferind, în New York, servicii de consultanță din partea unei fundații umanitare musulmanilor cărora li se încalcă niște drepturi; fostul ei coleg și prieten, Quinn, iese din coma de la sfîrșitul sezonului precedent, cu sechele și cu un sictir al vieții care îl împinge spre alcool și droguri; Saul și Dar Adal, adjuncții CIA, fac cunoștință cu noul președinte ales, o femeie cu băiat căzut la datorie în războaiele SUA nedispusă să înghită gogoșile lor (filmat în toamnă, cînd cursa electorală americană era în plin sprint pe turnantă spre un finiș imprevizibil, serialul, care și-a făcut un obicei din a se inspira din evenimente curente, a pariat că madam Clinton o să fie noul chiriaș de la Casa Albă), și pregătesc strategia de persuadare pe care orice serviciu secret o face pentru a-și impune propria agendă în fața șefului statului. De aici se va dezvolta acțiunea viitoarelor episoade, care pare să aibă legătură cu puștiul american de origine africană introdus în poveste, un blogger cu opinii radicale acuzat de legături cu Al-Qaeda, ISIS și alți bezmetici criminali asemănători.

Cică ăsta ar fi serialul preferat al lui Obama. Nici o surpriză: Homeland livrează subtil propagandă americană, creînd senzația de realitate incontestabilă, și împachetează fazele de abuz, tortură, rasism, violență militară asupra civililor în niște nuanțe explicative care fac ca totul să fie foarte scuzabil, in the name of Greater Good. Rămîne de văzut care e serialul preferat al lui Trump.

Homeland, 2011- , fantezie politică cu spioni, adaptat pentru TV de Howard Gordon și Alex Gansa, difuzat de Showtime.

(488 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.