Home / Șut şi ţară / Spectatorul-plătitor, eroul eroilor

Spectatorul-plătitor, eroul eroilor

Zoom

De-atîtea nopți aud ningînd, aud terenuri înghețînd, sînt singur și mă duce-un gînd la stadioanele vetuste… Un gol istoric e-n tribune, pe timpuri nașpa azi trăiesc și simt cum, ca s-o zic pe bune, chiloții-n vine se trezesc…

Bacovia, frate! Ne ispiti demonul parafrazei trist melancolico-depresive nu la Bacău, urbea de obîrșie a marelui poet, că Bacăul nu mai are echipă serioasă. Ne-a venit de la Cluj, din inima Ardealului, unde s-a celebrat derby-ul codașelor: ASA Tg. Mureș – Poli Timișoara, 0-0, scor alb, ca sezonul hibernal. Calitatea meciului și scorul contează prea puțin. Altă chestie ne-a stîrnit adînci tristeți, mai mult decît bacoviene. E vorba de numărul de spectatori.

Au fost, la Cluj, doar 4 (patru) spectatori-plătitori, niște adevărați eroi. În total, punînd și abonații, pe arena napocană s-au contabilizat 71 de iubitori ai fotbalului, numărați bob cu bob. Bine că nu s-au luat și ăștia la bătaie, atîta mai lipsea. Ne tot gîndim (constructiv!) la cei care ar putea să umple iarăși stadioanele patriei. Cu cine?

Militarii. S-au șmecherit. De cînd serviciul militar nu mai e obligatoriu, ăștia merg mai ales la teatru de operațiuni. N-o să mai vedem o superbă coregrafie în kaki, ca altădată, în peluzele din Ghencea.

Elevii & studenții. Și mai șmecheri, le-a luat mințile libertatea. Degeaba îi convoci la tradiționala practică în producție, pe stadion. Ei tot cu calculatorul, acasă, și cu mobilul, pe stradă.

Cine mai rămîne atunci? Ce public larg ar mai putea umple (iarăși) stadioanele țărișoarei?

Protestatarii. Sînt suficient de mulți, au și forță vocală, telefoane inteligente. Decît s-o ardă aiurea pe la mitinguri neautorizate, păi mai bine îi aduci, într-un cadru organizat, în tribune.

Deținuții. Pentru oamenii aceștia ar însemna, cu adevărat, o șansă de reabilitare. În regim semideschis, la meci s-ar simți ceva mai bine decît la pîrnaie, unde-s doar cu cîteva grade în plus. E tare frig. Mai mult, toți acești infractori vor înțelege că trebuie să-și ispășească pînă la capăt condamnarea – pe orice vreme, urmărind pînă la final meciurile din Liga 1.

Sîntem condamnați la Liga 1, asta e, ghinion! Ceea ce vă dorim și dumneavoastră.

(316 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.