Home / Șut şi ţară / Speculații pe cursul euro/neymar

Speculații pe cursul euro/neymar

Zoom

222 – numărul fiarei economico-financiare. 222 de milioane, adică 222.000.000 de euroi pentru transferul lui Neymar jr. la Paris, c’est fou, c’est trop. E o nebunie, e deja prea mult. Bineînțeles că, la vîrf, toată lumea e mulțumită. Barcelona încasează bănuțu’, PSG speră că, întărit decisiv, va cîștiga în sfîrșit Cupa Campionilor, iar statul Qatar l-a achiziționat pe cel mai bun reprezentant pentru promovarea CM 2022. 222 – 2022, mișto coincidență! O haită de samsari molfăie comisioane suculente. Printr-o ingenioasă inginerie fiscală girată de fondul qatarez de investiții a fost diminuată, legal, și plata dărilor către stat. Din tranzacția asta fabuloasă, Neymar însuși s-a scos. S-a calculat cîți euro cîștigă pe oră din exorbitantul salariu oferit de PSG. Mai calculați voi cît valorează un gram de Neymar în viu (are 69 de kile), că noi refuzăm. Toată sarabanda asta de cifre astronomice tinde să devină un spectacol indecent, ca să nu zicem mai mult. Ar fi ca și cum fotbalul s-ar juca mai mult pe bursă sau în culisele industriilor de publicitate și showbiz. Teamă ni-i: umflarea asta a sumelor de transfer, peste multe limite ale bunului-simț, arată ca un pseudo-boom imobiliar. La un moment dat, se va sparge bula și vom intra în criza mondială. Aici, ne pronunțăm în calitate de analiști economici, că ni se refuză tot mai mult calitatea de simpli și cinstiți chibiți. Am ajuns să comentăm mai mult bugetele decît fotbalul, așa cum se joacă pe teren. Ca iubitori ai jocului, deplîngem plecarea ta, Neymare, juniorule! Cu tine, cu Suarez și cu Messi, la Barcelona a existat una dintre cele mai frumoase triplete ofensive din cîte am văzut la viața noastră. Păcat, păcat că se termină așa, mai ales de la bani.

Cît despre ai noștri, ce să zicem? Cu mijloacele noastre, cîte sînt, urmăm tendințele lumii civilizate. La fel ca economia României, creștem pe baza exporturilor și – Doamne, ajută! – din atragerea fondurilor europene. Mai bine zis, exportăm jucători (cîți mai apar) și, pentru echipele ajunse în Cupe, mai ciugulim un ban (bun, pentru noi) de la UEFA. Este o rețetă de succes, pe care Steaua-FCSB și-a însușit-o. Așa și-a permis să și realizeze transferul momentului, aducîndu-l pe Golofca de la Botoșani direct în strunga clubului. A se estima cît valorează pe piața futures 40% din Golofca. Hai România, jos economia!

(312 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.