Home / Media / #spersăcrapecapulcapreivecinului

#spersăcrapecapulcapreivecinului

Zoom

În ciuda imaginii reale de propagandiști mai mult sau mai puțin benevoli pe care și-au creat-o singuri, cei de la HotNews țin destul de tare la respectarea aparențelor unei linii editoriale ca la carte. Dacă îi întrebi, ei respectă toate regulile antice și acceptate ale jurnalismului echilibrat, de tip anglo-saxon. Și, culmea, uneori chiar o fac. Pe HotNews nu vei găsi niciodată texte de informație precum cele pe care le scria Mircea Marian în Evenimentul zilei, preluând după dictare nervii și frustrările Elenei Băsescu, pentru a retracta ulterior, când informația, deja publicată, era infirmată de mai multe surse.

Și, totuși, articolele de opinie de pe HotNews n-au dovedit niciodată echilibru, iar țintele opinarzilor au fost, în marea lor majoritate, alese pe sprânceană dintr-o singură tabără. Culmea, nu este vorba despre tabăra celor aflați la putere de fiecare dată. Căci jurnalistul, fie el anglo-saxon sau carpato-danubiano-pontic, ar trebui să fie preocupat în primul rând de activitatea celor aflați la putere, căci ei trebuie controlați, temperați și aduși cu picioarele pe pământ. Pentru HotNews asta n-a prea contat. Indiferent de poziția în care se aflau, victimele favorite ale lui Dan Tăpălagă & Co au rămas mereu aceleași, cum aceiași au fost și protejații favoriți. După ce și-au făcut altar cu chipul cioplit al lui Taian Băsescu, după ce și-au închipuit-o pe Monica Macovei drept o virginală Marie, născătoarea de justiție cea fără de păcat, au trecut direct la sursa tuturor bunelor: procurorii și parchetele. Tot ce se opune acestora este, aprioric, diavolesc și trebuie stropit cu apa sfințită din dozatoarele DNA, se impune să i se înfigă în inimă condeie ascuțite și așa mai departe, urmând pașii ritualici ai oricărei religii în care fanatismul trimite rațiunea la culcare.

Nu vorbim, așadar, de un echilibru real, pe care, oricum, e absurd să-l ceri unor oameni. Echidistanță perfectă există doar în vid, iar acolo nu prea pot trăi jurnaliști. Propagandiști cu atât mai puțin.

Și, totuși, manifestările publice ale celor de la HotNews, chiar marcate de fanatismul autorilor, n-au depășit până acum aparența civilității. Nici măcar atunci când fostul idol i-a tăvălit prin mocirlă nu i-au răspuns, public, așa cum ar fi făcut-o mulți, cu un neaoș și descătușător “Ba pe-a mă-tii!”. Ce-o fi fost în suflețelele lor, câte lacrimi fierbinți or fi vărsat pe cârpele cu care, din când în când, mai dădeau lustru vreunei clanțe… Dar așa e viața, dificilă și complexă, nu poți să scuipi acolo unde ai lins fără să-ți știrbești înfumurarea.

Poți, însă, să te radicalizezi față de țintele preferate. Ceea ce s-a și întâmplat săptămâna trecută, atunci când în spațiul public a răbufnit, prin intermediul unuia mai puțin grijuliu, atmosfera din redacția HotNews. “Sper să crăpi, Victor Ponta!”, a scris pe pagina oficială de Facebook a HotNews un tânăr fedayyin cu nervii în piuneze. Iar lumea s-a bucurat. În sfârșit, cineva cu acces la o platformă de informare în masă a spus ceea ce gândesc toți radicalizații. Căci, indiferent de taberele în care se află, toți cei care dau mărunt și amar din buzele comentariilor virtuale, din spatele unor pseudonime, asta speră: să crape dușmanul din tabăra opusă. Fanii lui Iohannis speră să crape Ponta, Dragnea și toți reprezentanții răului. Fanii lui Ponta, Iliescu, Andronescu speră să crape tehnocrații vânduți lui Soros. Și tot așa. Fiecare are în minte o păpușă în care înfige ace ruginite, așteptând ziua în care subiectul urii se va tăvăli în chinuri.

Pentru zece minute, cât a stat online postarea respectivă, toți luptătorii pentru eliberarea României de sub jugul PSD s-au simțit răzbunați. Nervii lor aveau o voce. Omul ăla a devenit, brusc, erou. Iar când postarea a fost ștearsă, iar redacția și-a cerut scuze și a anunțat concedierea redactorului respectiv, acesta a devenit martir, prin procedură de urgență. Poporul internautic s-a solidarizat cu el și a cerut, printr-o petiție (online, desigur) ca omul să fie tratat la justa sa valoare, aceea de voce a celor mulți și oropsiți.

De fapt, asta este problema reală: solidarizarea unor oameni ce se pretind educați și reprezentanți ai părții curate a României cu astfel de ieșiri radicale. Nu e nici o diferență între listele negre alcătuite, pe vremuri, de Corneliu Vadim Tudor și ieșirea scurtă, dar edificatoare a unui anonim truditor în social media. Cum nu există diferență substanțială între “IMGB face ordine!”, “Moarte intelectualilor!” și “Sper să crăpi!”. Toate vin din străfundurile unor suflete și creiere meschine, pentru care suprimarea fizică este singura soluție acceptabilă, căci Justiția, argumentele și disputele civilizate sunt pentru fătălăi. Noi, urmașii dacilor, suntem necruțători cu adversarii. Păcat că atitudinea asta intransigentă vine de la niște oameni care, incapabili să sesizeze cu ochiul liber ditamai țepele care îi jalonează trecutul, au ajuns atât de ușor de prostit încât se sacrifică aruncându-se fericiți în scobitorile pe care le primesc moca în același timp cu micii electorali.

(1028 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

  1. EXCELENT ARTICOL !!!!!!!!

  2. Cand justitia le da celor dovediti suspendare, in loc sa-i puna la uscat multi ani si sa le ia tot ce nu pot justifica nici macar cu un castig la loto, nu prea cred ca e anormala aparitia acestor reactii. Da-i la baba cu executare, c-a vandut leustean fara bon, dar la alalalt da-i cu suspendare, ca n-a avut folos patrimonial, dar nu poate justifica nici banii de benzina din masinile de sute de mii.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.